HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 20. heti ajánlatunk!

A második számú náci meggyilkolása

A második számú náci meggyilkolása

Angliában kiképzett cseh kommandósok a II. világháború közepén, 1942. május 27-én merényletet követtek el Prágában Reinhard Heydrich, a német biztonsági szolgálat vezetője ellen, aki Himmler jobbkezeként a náci hierarchia talán második legfontosabb embere volt. Heydrichet nem sokkal korábban nevezték ki a Cseh-Morva Protektorátus vezetőjévé, amely Csehország megszállását követően a Német Birodalom egyik különleges tartományává lett.

A Heydrich elleni merényletet a brit titkosszolgálat kezdte el megszervezni. A végrehajtásra kiválasztott emigráns cseh és szlovák ellenállókat alapos kiképzés után, 1941 decemberében dobták le ejtőernyővel Prága környékén. A támadást hosszas előkészítés után, 1942. május 27-én hajtották végre: egy hajtűkanyarban nyitottak tüzet a Prága környéki szállásáról irodájába tartó Heydrich nyitott kocsijára, majd kézigránátot dobtak rá. A repeszek eltalálták a birodalmi helytartót, aki június 4-én belehalt sérüléseibe.

Hitler még a merénylet napján a legsúlyosabb megtorlásra utasított, első dühében tízezer „megbízhatatlan” cseh likvidálását akarta elrendelni. Erről aztán letett, de a következőket foglalta parancsba: „Aki a tetteseknek bármilyen segítséget nyújt, vagy a tartózkodási helyüket ismeri, és ezt nem jelenti a rendőrségnek, azt egész családjával együtt agyon kell lőni.” A merénylők ellen hajtóvadászat indult, de csak június 18-án sikerült őket egy prágai templomban sarokba szorítani, ahol a tűzharc során mind meghaltak vagy öngyilkosságot követtek el.

A protektorátus náci vezetése végül úgy döntött, hogy elrettentésül a földdel teszi egyenlővé Lidice települést, mert hírszerzési jelentések alapján úgy tudták, hogy a merénylők egyike itt töltött el egy éjszakát. Heydrich berlini állami temetésének napján, június 9-én késő este SS-katonák és német rendőrök özönlötték el a Prágától mintegy húsz kilométerre nyugatra fekvő Lidicét. Az ott talált 192 férfit kivégezték, a 203 nőt és 105 gyereket koncentrációs táborba hurcolták. A település házait felrobbantották, a falut földig rombolták.

Az SS a lidicei megtorlást filmre vette, és széles körben terjesztette, hogy a megszállt területek lakóit elrettentse az ellenállástól. A vetítések azonban a várttal ellentétes hatást váltottak ki, és a nácikkal harcban álló szövetséges hatalmakban óriási felháborodást keltettek. Lidice ma cseh nemzeti emlékhely, de ez a 30-as évekből származó, eredeti, 3,5 gramm összsúlyú, 986-os aranyból vert csehszlovák dukát is emlékeztet a véres eseményekre, melynek révén különleges kortörténeti dokumentumot és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 dukát, Csehszlovákia, 1923-1951

1 dukát, Csehszlovákia, 1923-1951
(3,48 gramm, 986-os arany, Ø 19,75 mm)

173 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: