HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Gyakori kérdésekMi a befektetési arany?

befektetési arany leglényegesebb tulajdonsága, hogy a tulajdonosa számárafizikailag is létezik, megfogható, birtokolható. Azaz egy olyan befektetési forma, aminek értéke nem attól függ, hogy valamilyen értékpapírszámlán, brókerszámlán tartják-e, forgatják-e, hanem az ára az arany hollététől függetlenül a világpiacon határozódik meg.

A sajnálatos módon az elmúlt időkben tapasztalt brókerbotrány, illetve brókercég csődök kapcsán jogosan merült fel mindenkiben, hogy akkor hol lehet biztonságos befektetést találni. Erre egy megbízható válasz a fizikai aranyba történő befektetés, mert a felett nem csak a tulajdonjogot szerzi meg a befektető, hanem a birtokába is kerül. Nem látszólagos befektetés, amit egy számítógépben tárolt elektronikus számla papírra nyomtatott egyenlege mutat, hanem fizikai valóságában megragadható. Természetesen ebből ered kockázat, az aranyat őrizni kell, ehhez széf, vagy széf szolgáltatás kell, de a befektetés ideje alatt a befektető az ura az aranynak, csak ő férhet hozzá, akárhol is tárolja.

Természetesen a befektetési arany is, mint minden befektetés hordoz kockázatot. Az arany világpiaci árának változása, a dollár/forint árfolyam, vagy az euró/forint árfolyam változása testesíti ezt meg, de épp ezért fizikai arannyal hosszú távú befektetésként érdemes számolni, legalább 7-10 évvel.

 

Befektetési arany rúd

befektetési arany szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen. Azaranyrudak esetében a tisztasága legalább 995 ezrelék kell, hogy legyen, azaz ötvözni legfeljebb úgy lehet, hogy 1000 egységből mindössze 5 egység lehet más fém, 995 egységnek színtiszta aranynak kell lennie. Természetesen lehet ennél tisztább, finomabb is. A ma legtisztább finomság a 999,9 ezrelék tisztaság, az úgynevezett „négykilences”. Az általunk forgalmazott aranyrudak ilyen finomságúak.

 

Az egy gramm még nem befektetési arany, de az ennél nehezebb rudak, lemezek már igen. A nagy kínálatból azonban mindenképp érdemes a mára már elterjedt, a piac által ismert és elfogadott formájú és súlyú befektetési termékeket vásárolni. A későbbi értékesítést teszi könnyebbé az ismertség. Az aranyrudak jellemzően gramm súlyúak. A legismertebbek a 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 és 1000 grammos aranyrudak.

Befektetési arany érmék

befektetési arany érmék 900 ezrelék, vagy annál magasabb tisztaságúak, jellemzően uncia súlyegységben készülnek, annak ismert törtarányaiban, úgy, mint 1/20, 1/10, 1/4, azaz negyed, 1/2, azaz fél és 1/1, azaz egy uncia méretben. Az 1unciás érme 31,1 gramm súlyú. A befektetési aranyérmék valójában valamely állam által 1800 után, kibocsátott hivatalos fizetőeszközök, azaz pénzek is, névértékkel, de értéküket a befoglalt arany ára adja, mely jóval magasabb, mint a névértékük.

Az általunk kínált nyolc legismertebb befektetőérmét a világon mindenhol ismerik, jegyzik. Az osztrák Bécsi Filharmonikusok, a kanadai Juharlevél, a kínai Arany Panda, az ausztrál Kenguru vagy Nugget és az amerikai Bölény 999,9 ezrelék tisztaságú, a dél-afrikai Krügerrand, a brit Britannia és az amerikai Arany Sas 22 karátos, azaz 916,67 ezrelék tisztaságú. De a tisztaságtól függetlenül értékük azonos, mivel ugyanannyi színaranyat tartalmaznak, mivel a kisebb tisztaságúak egyúttal nehezebbek is. A bennük lévő színarany súlya egy uncia.

Tekintse meg befektetési arany kínálatunkat!    Ne hagyja ki, vegyen befektetési aranyat!

« vissza

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: