HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Gyakori kérdésekMi a befektetési arany?

befektetési arany leglényegesebb tulajdonsága, hogy a tulajdonosa számára fizikailag is létezik, megfogható, birtokolható, és nem csupán valamilyen értékpapírszámlán, brókerszámlán tartják, nem csupán virtuálisan létezik. Nem csak látszólagos befektetés, amit egy számítógépben tárolt elektronikus számla papírra nyomtatott egyenlege mutat, hanem fizikai valóságában megragadható. Az arany ily módon a létező legősibb befektetési, kincsképzési forma, amely minimum 5000 éves múltra tekintehet vissza. És ahogy mondani szokás, ebben az elmúlt 5000 évben az arany mindig arany volt, aranyat még soha nem sepertek az utcán!

A fizikai arany egy biztonságos befektetés. Az arany ára ingadozik ugyan, de az értéke még soha nem volt nulla. Az arany likvid, azaz a világon bárhol, bármikor azonnal pénzre váltható. Az árképzése transzparens, a világ minden pontján azonos értéket képvisel. Az arany esetében nagy érték kis helyen is elfér, ennél fogva könnyen szállítható, avatatlan szemek elől jól elrejthető. Mindemellett a befektető korlátlanul ura az aranyának, nincs szüksége kockázatot jelentő harmadik fél, vagyis idegen szolgáltató igénybevételére.

Ugyanakkor a befektetési arany is, mint minden befektetés hordoz kockázatot. Ezt a nemesfém dollárban jegyzett világpiaci árának változása és a dollár/forint árfolyam változása testesíti meg. Az arany másik hátránya, hogy sok más befektetéssel ellentétben nem termel kamatot. Előnyöket és hátrányokat számba véve kijelenthető, hogy a fizikai aranyat leginkább vésztartalék gyanánt, egy kiegyensúlyozott befektetési portfólió hosszútávú biztonsági elemeként érdemes fontolóra venni.

 

Befektetési arany rúd

befektetési arany szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen. Azaranyrudak esetében a tisztasága legalább 995 ezrelék kell, hogy legyen, azaz ötvözni legfeljebb úgy lehet, hogy 1000 egységből mindössze 5 egység lehet más fém, 995 egységnek színtiszta aranynak kell lennie. Természetesen lehet ennél tisztább, finomabb is. A ma legtisztább finomság a 999,9 ezrelék tisztaság, az úgynevezett „négykilences”. Az általunk forgalmazott aranyrudak ilyen finomságúak.

 

Az egy gramm még nem befektetési arany, de az ennél nehezebb rudak, lemezek már igen. A nagy kínálatból azonban mindenképp érdemes a mára már elterjedt, a piac által ismert és elfogadott formájú és súlyú befektetési termékeket vásárolni. A későbbi értékesítést teszi könnyebbé az ismertség. Az aranyrudak jellemzően gramm súlyúak. A legismertebbek a 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 és 1000 grammos aranyrudak.

Befektetési arany érmék

befektetési arany érmék 900 ezrelék, vagy annál magasabb tisztaságúak, jellemzően uncia súlyegységben készülnek, annak ismert törtarányaiban, úgy, mint 1/20, 1/10, 1/4, azaz negyed, 1/2, azaz fél és 1/1, azaz egy uncia méretben. Az 1unciás érme 31,1 gramm súlyú. A befektetési aranyérmék valójában valamely állam által 1800 után, kibocsátott hivatalos fizetőeszközök, azaz pénzek is, névértékkel, de értéküket a befoglalt arany ára adja, mely jóval magasabb, mint a névértékük.

Az általunk kínált nyolc legismertebb befektetőérmét a világon mindenhol ismerik, jegyzik. Az osztrák Bécsi Filharmonikusok, a kanadai Juharlevél, a kínai Arany Panda, az ausztrál Kenguru vagy Nugget és az amerikai Bölény 999,9 ezrelék tisztaságú, a dél-afrikai Krügerrand, a brit Britannia és az amerikai Arany Sas 22 karátos, azaz 916,67 ezrelék tisztaságú. De a tisztaságtól függetlenül értékük azonos, mivel ugyanannyi színaranyat tartalmaznak, mivel a kisebb tisztaságúak egyúttal nehezebbek is. A bennük lévő színarany súlya egy uncia.

Tekintse meg befektetési arany kínálatunkat!    Ne hagyja ki, vegyen befektetési aranyat!

« vissza

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: