HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Amit az aranyról tudni érdemes -

Tudnivalók a nemesfémekrőlAz arany tulajdonságai

Az arany latin neve „aurum”. Vegyjelét a két kezdőbetű adja : „Au”. A periódusos rendszerben, az első mellékcsoportban található 79. rendszám alatt. Az arany rendkívül ellenálló a vegyszerekkel szemben (savak, lúgok). Kizárólag klórral, cianidokkal, higannyal, szelénsavval, egyes huminsavakkal és királyvízzel (sósav és salétromsav keveréke) oldható. Az ezüst és a réz mellett az arany vezeti a legjobban a hőt és az elektromos áramot. Csekély keménysége (2,5-3 fokozat a 10 egységes Mohs-féle keménységi skálán) könnyű megmunkálást tesz lehetővé. Ötvözés segítségével az arany tulajdonságai megváltoztathatóak. Így lehet elérni a szín, a keménység, az olvadáspont (1064,43 °C), a sűrűség (19,32 g/cm³) és a nyújthatóság (131 N/mm2) megváltozását is.

Az arany különlegesen nagy nyújthatósággal rendelkezik. Ezt példázza, hogy 1/10.000 mm vékonyságú lappá, úgynevezett aranyfüstté kalapálható, hengerelhető, illetve egy uncia aranyat (31,1 g) szakadás nélkül 56 km hosszú szállá lehet nyújtani. Egy 1906-ban megjelent magyar nyelvű ásványtankönyv szerint "egyetlen körmöci aranypénz mennyiségével egy huszárt lovastól be lehetne aranyozni".

Az arany színe semmit nem mond a finomságáról, mivel ez különböző ötvözetek használatával befolyásolható. Így a „Krugerrand” aranypénz markáns vöröses színe (916,66 finomság = 22 karát) a magas rézaránnyal indokolható. Befektetési aranyrudak és érmék számára ma már 999,9 ezrelék finomságú aranyat használnak.

 

Mértékegység és finomság

Az arany súlyát nemzetközileg „Troy unciában” adják meg (1 Troy uncia = 31,1035 gramm), bár a „Troy” szót gyakran elhagyják és nem írják le. Korábban többféle uncia egység is volt használatban, melyek közül a Troy uncia maradt fenn napjainkig, ezért maradhat el előle az eredetjelző. A Troy uncia az arany 100 %-os tisztaságára vonatkozik. A szaknyelvben ezt nevezik tisztaságnak, vagy finomságnak. A finomság a tiszta nemesfém részarányát adja meg az össztömegben, ezredrészben számítva. Azaz a 999 ezrelék finomság azt jelenti, hogy 1000 egységnyi össztömegben 999 egységnyi a színarany, azaz a színsúly. A mai korszerű finomítási, „színítési” eljárásokkal 999,9 ezrelék – „négy kilences” – tisztaság is elérhető.

Korábban a hagyományos mértékegységnek számító karátban adták meg a tisztaságot, ami 24 fokozatot különböztetett meg, ami ma már nem elegendő a pontos finomság kifejezésére. A mai 1000 finomsági egységhez képest a 24 karát tehát úgy aránylik, hogy 1 karát 41,66 ezrelék finomságot fejez ki, több karát pedig ennek egész számú többszörösét. Például a legismertebb ékszer aranyak közül a 18 karát megegyezik 750 ezrelék finomsággal, a 22 karát pedig 916,66 ezrelékkel. Illetve fordítva, a sok érmében használt 900 ezrelékes arany 21,6 karátnak felel meg.

Az arany és az ezüst tulajdonságai:

tetszés szerint felosztható szállítható belső értékkel bír
tetszés szerint összeadható luxustárgy magas az egységnyi értéke
egyenletes minőségű nem lehet előállítani világszerte ismert
tartós nem sokszorozható világszerte elfogadott
optikailag szép viszonylag ritka kölcsönnel terhelhető

A nemesfémek érintése kellemes, és szép ragyogásuk megörvendezteti a szemet.  A szépség és a ritkaság kombinációja – mindenekelőtt az arany esetében – súlyos tragédiákhoz is vezetett. A harc és a mohóság, a mind több arany birtoklása utáni vágy emberéletek sokaságát oltotta ki. Az arany világbirodalmakat hozott létre, a hiánya pedig összeomlást eredményezett.

« vissza

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: