HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Kevesen bíztak az aranyban, de jól járt aki kitartott

2014. augusztus 27. 16:00

ProfitLine

Az arany és az ezüst árfolyamának nem segítettek az elmúlt hét fejleményei. A dollár erősödött, a részvény- és kötvényhozamok emelkedtek, miközben az amerikai gazdasági adatok erősek maradtak. Az árupiacokon a legnagyobb esést a nemesfémeknél tapasztalhattuk, az arany árfolyama 1,8 százalékkal, az aranyár emelkedésére spekuláló vásárlások 13 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére, a befektetők mégsem igyekeztek szabadulni a nemesfémektől: az elmúlt 7 hét jelentős eladásainak ellenére a befektetők ezüstkészletei növekedtek, az aranykészletek pedig negyedik hónapja stabilak.

Ole S. Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája úgy látja, jó döntés volt az arany tartása, hiszen az aranyár a geopolitikai helyzettel és az USA gazdaságával kapcsolatos aggodalmak enyhülése ellenére unciánkénti 1271 dollárnál támaszra talált, sőt, kedden az euró enyhe erősödése és a dollár gyengülése újra felfelé hajtotta. A befektetők számára most az 1296 dolláros szint feletti árfolyam látszik alkalmasnak az eladásra, amellyel további emelkedés esetén 1302-nél érdemes megállni.

„Az arany ára a múlt hét végén tért vissza abba a sávba, amelyből elindult júniusban, amikor az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű csoport offenzívát indított Irakban. Mégis, a mélypontot, az unciánkénti 1270 dollár feletti árfolyamot tekintve elmondhatjuk, hogy az erősödő dollár és javuló kötvényhozamok ellenére az aranynak sikerült a trendvonal felett maradnia, amely azt jelzi, hogy a befektetők nem igazán kaptak kedvet az eladáshoz” – emeli ki Ole S. Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája.

– „A figyelem most Indiára irányul, ahol a közeledő ünnepi időszaknak köszönhetően a fizikai arany iránti kereslet szezonális megugrása várható. Az importkorlátozások miatt ugyan a szokásosnál mérsékeltebb keresletre számíthatunk, de az utóbbi időben tapasztalt árcsökkenés némileg ellensúlyozhatja ezt a hatást.” A magasabb árupiaci árakhoz fűződő remények a következő időszakban tovább halványulnak, ezt mutatja a fedezeti alapok és más professzionális befektetők tevékenysége is: amint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyilatkozataiból arra következtettek, hogy közel járunk a következő kamatemelési kurzushoz, az aranyár emelkedésére számító vásárlások 13 százalékkal csökkentek.

Eközben az ezüst, úgy tűnik, lassan felépül az elmúlt öt hét eseményeit követően – ebben az időszakban a befektetők folyamatosan számolták fel vételi pozícióikat, így az árfolyam több mint 10 százalékkal csökkent. Igaz, a spekulatív vétel tarthatatlan szintet ért el júliusban, így nem meglepő, hogy a várakozások változásával több héten át tartó eladás következett be. Ugyanakkor, a tőzsdei értékpapírok mögött álló fizikai ezüst mennyisége a Bloomberg jelentése szerint csak a múlt héten 128 tonnával gyarapodott, és ez a készlet az elmúlt 7 hét során szinte megállás nélkül nőtt, még a közel 10 százalékos árfolyamcsökkenés ellenére is. A befektetői aranykészletek az elmúlt két hét során szintén nőttek, bár az összmennyiség az utóbbi négy hónapban gyakorlatilag változatlan maradt, jól tükrözve az időszakot jellemző alacsony piaci aktivitást.

„Az arany árfolyamát kifejezetten rosszul érintették a múlt heti hírek; ennek ellenére elmondhatjuk, hogy jól teljesített, ha figyelembe vesszük a dollár erősödését, az emelkedő kötvényhozamokat, az amerikai gazdaság javuló mutatóit, illetve azt a tényt, hogy az az inflációs adatok továbbra is kedvezőek” – mondta Ole S. Hansen. –

„Az aranyár múlt héten 1,8 százalékkal gyengült, de még az unciánkénti 1270 dolláros sáv elérése előtt magára talált. A nagy kérdés az volt, hogy az árfolyam ez alá a szint alá is benézhet-e a napokban, mert ha igen, az további 25 dolláros áreséshez is vezethetne. Most azonban úgy tűnik, jó döntésnek bizonyult az arany tartása. Az euró enyhe erősödése és a dollár kismértékű gyengülése kedden lökést adott a sárga nemesfémnek, amelynek árfolyama áttörte a 200 napos mozgóátlagot és az 1290 dolláros szinthez közelít – a befektetők számára most az 1296 dolláros szint feletti árfolyam látszik alkalmasnak az eladásra, amellyel további emelkedés esetén 1302-nél érdemes megállni.”

A szakértő szerint az óvatos befektetők az elmúlt napokhoz hasonló bizonytalan helyzetben úgy is adhatnak el aranyat, hogy helyette ezüstöt vesznek arany-ezüst árfolyamon, hiszen az ezüsteladási hullám mostanra nagyrészt lecsengett. Bár az arannyal és az ezüsttel történő kereskedés a legtöbb befektető számára két teljesen különböző ügylet, amely során eladja az egyiket és megveszi a másikat, létezik az arany-ezüst közvetlenül egymáshoz viszonyított árfolyamára épülő kereskedés is, és itt az áringadozás jóval kevésbé hektikus. Az arany-ezüst árfolyam – ennek kódja a XAUXAG, amely egy uncia arany ezüstben kifejezett értékét jelzi – egyébként a múlt héten tetőzött 66,8-on, jelenleg a 65-ös szint közelében található.


Forrás: ProfitLineAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: