HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Még kínai méretekben is gondolkodva óriási aranyraktárat adtak át

2013. november 11. 08:49

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifA World Gold Council adatai szerint Kínában idén és jövőre is óriási mértékben bővülhet az arany iránti fizikai kereslet, mellyel a távol-keleti ország a sárga nemesfém legnagyobb felhasználójává válhat.


A szédületes mértékben emelkedő keresletet a Malca-Amit Global nevű társaság is igyekszik meglovagolni, és a kínai idei éves fogyasztás kétszeresének megfelelő, mintegy 2000 tonna arany raktározására képes raktárat adott át.

A honkongi székhellyel rendelkező társaság most átadott raktárában a Bloomberg kalkulációi szerint mai árfolyamon megközelítőleg 82,7 milliárd dollárnyi aranyat lehet tárolni. A World Gold Council számítása szerint idén a kínai kereslet 29 százalékkal emelkedhet, mellyel megelőzné a jelenleg listavezető Indiát is.

A novemberben átadott óriási raktár is jól tükrözi azokat a folyamatokat, melyek jelenleg az arany piacán megfigyelhetők: a globális, sárga nemesfém iránti kereslet súlypontja Európából és Amerikából a Távol-Keletre helyeződik át. Ezt bizonyítja, hogy az ékszerek, az aranyrudak és a pénzérmék iránti kínai, indiai, indonéziai és vietnami kereslet a 2004-es 35 százalékról 60 százalékra emelkedett a teljes globális keresletet tekintve.

A sárga nemesfém iránti növekvő kereslet elsősorban annak köszönhető, hogy az arany árfolyama idén sokat esett, miután gyengültek az emelkedést támogató fundamentumok: az árfolyam idén eddig mintegy 23 százalékkal került lejjebb.

Bár sokat esett már az arany a profik azonban továbbra is pesszimisták: az arany átlagos árfolyama a Bloomberg által követett 10 legpontosabb fémpiaci elemző várakozásának mediánja szerint a következő év harmadik negyedévében 1175 dollár lehet.

Még kínai méretekben is gondolkodva óriási aranyraktárat adtak át

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: