HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Aranyár-emelkedés a leállás hetedik napján

2013. 10. 08. 8:43 | szerző: Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumAz aranyár biztonsági funkciója került előtérbe hétfőn, áremelkedéssel.


A határidős arany két eső kereskedési szakasz után végre emelkedett hétfőn, ahogy a sárga fémet támogatják a második hetükbe lépő washingtoni, a kormányzat részleges leállásáról szóló hírek, amelyek egyre inkább hihetővé teszik akár az USA államcsőd bekövetkeztét is.

 A Kongresszus szóvivője, a republikánus ohioi szenátor, John Boehner egy média riport után közölte párttársaival: lépéseket tesz, annak biztosítására, hogy a kormányzat elkerülje az államcsődöt. A képviselőház-beli republikánusok ennek szellemében haladtak vasárnap. Kifejtette: nem rendelkezik elég szavazattal ahhoz, hogy feltétel nélkül finanszírozhassa a kormányzatot, és a csőd akkor kerülhető el, ha a Fehér Ház egyes republikánus követeléseket elfogad.

A piaci elemzők felületesebben közelítve, egy rövid leállást valószínűsítettek, miután a Tea párt platformja a republikánusok között kifejthette véleményét, gyors megegyezést vártak. Bohner azonban túl nagy figyelmet biztosít részükre, miközben visszautasít egy nyílt szavazást a kormányzat finanszírozásáról. Így aztán egyre közelebb kerül az az ijesztő lehetőség, hogy október 17-én, jövő csütörtökön végleg leáll az Egyesült Államok az adósságplafon meg nem emelése miatt.

Az arany közeljövője

Az USA esetleges leállása nem csupán a dollár értékét ássa alá, hanem a teljes gazdasági kilábalást, és a világon élvezett vezető szerepét. Szintén figyelembe kell venni, hogy Kína éppen most év végén látja a jüan deviza konvertibilitásának kiterjesztésének ideális időpontját, emelkedő kamatok idején, amikor a Fed megkezdi a kötvényvásárlási programja karcsúsítását. A határidős árak egyre több bizonytalanságot hordoznak – hosszú távra is.

Ebben a gazdasági környezetben az arany biztonsági tartalék funkciója kiteljesedhet, most nemigen látni olyan okot, ami az aranyár esését idézné elő, azonban elgondolkodtató, hogy a leállás első hetében nemhogy emelkedett volna, hanem 2 %-ot csökkent az ára. Az okok most is felfelé szoríthatják, de az emelkedés limitált lehet. Amíg más piacok igen nagy kilengéseket mutattak, a nemesfémek az esések ellenére is általában stabilnak tekinthetők. Az aranyat emellett erősíti a stabil fizikai kereslet Ázsiából.

forrás: TőzsdeFórumAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: