HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Nemcsak az arany fénylett

2012. 12. 20. 05:00

Az év végéhez közeledve érdemes számba venni, milyen teljesítményt értek el a fontosabb árupiaci termékek, melyek voltak 2012 nyertesei és vesztesei. Az árupiac idei teljesítményét a gazdasági válság mellett az időjárási anomáliák is befolyásolták.

 

Az inflációs félelmek, valamint a költségvetési problémák miatt az aranyat idén sem kerülték el a befektetők. Jelenlegi éves hozama közel 10 százalékos, és immár a 12. egymást követő évet zárja árfolyamemelkedéssel. Ilyen sorozattal – amely várhatóan jövőre sem szakad meg – jelenleg egyetlen árupiaci termék sem büszkélkedhet.

Idén ősszel jelentette be újabb programját a Fed: az amerikai jegybank tovább növeli a dollár mennyiségét annak érdekében, hogy az USA gazdasági teljesítőképességét javítani tudja. Ennek egyik következménye a dollár leértékelődése, a másik az infláció emelkedése lehet – ezek pedig egyaránt az aranyat erősítik. A nemesfém árfolyama így várhatóan 2013-ban is emelkedni fog, főleg annak fényében, hogy a legutóbbi inflációs jelentésekben még nem érzékelhető a pénzromlás, ami valószínűleg a jövő évben fog az amerikai gazdaságon belül megmutatkozni.

De mégsem az arany az árupiacok idei legnagyobb nyertese. A szójabab a maga közel 40 százalékos felértékelődésével komoly profitot hozott azoknak a befektetőknek, akik hittek a terményben. A vártnál kedvezőtlenebb dél-amerikai időjárás miatt jelentősen visszaesett a termés mennyisége, ezzel pedig az egyébként is erős kereslet komoly árfelhajtó hatást gyakorolt.

A következő évben is drágulásra számíthatunk a szójabab esetében, ugyanis Dél-Amerikában a heves esőzések kárt okoztak a friss vetésben. Emiatt számolhatunk azzal, hogy újból csökkenhet a termény kínálati oldala. Kína viszont az ország népélelmezési politikájában továbbra is kiemelt szerepet szán a szójának, ami jövőre is bővítheti a keresleti oldalt.

Hasonlóan jól szerepelt az idén a búza is. Az Egyesült Államokban a nyári aszály jócskán visszavetette a gabonatermést, és évtizedes mélypontot ütöttek a raktárkészletek is, aminek köszönhetően az árfolyam éves teljesítménye elérte a 30 százalékot. Nehezítette a helyzetet az is, hogy több búzaexportőr ország is csökkentette kivitelét. A washingtoni mezőgazdasági minisztérium közelmúltban közzétett jelentései szerint azonban már az enyhülés jeleit mutatja a gabonapiac, a gazdálkodók ugyanis jövőre tovább növelik az észak-amerikai vetésterületek nagyságát, így a kereslet-kínálat – ha lassan is, de – egyensúlyi állapotba kerülhet. 2013 első negyedévében jelentős korrekcióval számolhatunk a főbb gabonák árfolyamában. Ez a búza esetében a 800 cent alatti árfolyam szintet jelenti.

A legnagyobb csalódást, 40 százalékos leértékelődéssel az arabica kávé okozta a befektetők számára. Az év elején még 220 cent felett kereskedtek a terménnyel, mostanra azonban 144 centig süllyedt a jegyzés. A folyamatot az idézte elő hogy az árérzékennyé vált feldolgozóipar elfordult a drága arabicától, és részben a gyengébb minőségű, ám olcsóbb robusztára váltott. Az így kieső keresleti oldal lejtőre tette az árfolyamot. A kurzust lefelé mozgatta az is, hogy a kiváló brazil termés miatt évek óta nem látott kínálat alakult ki az arabica piacán.

A jövő évben azonban komoly meglepetést tartogathat a kávé piaca, ugyanis a jelenlegi árfolyamszinteknél már nagy valószínűséggel újból előtérbe kerülhet az arabica, ami az első negyedévben dráguláshoz vezethet. Véleményünk szerint 2013. március végére a fontonkénti árfolyam elérheti a 155-160 centet.

Mozgalmas időszak van a hátunk mögött, és nem lesz unalmas 2013 sem. Az említetteken túl komoly felértékelődési potenciál rejlik az ezüstben, a világgazdasági kockázatok miatt ugyanis a nemesfémek szerepe a befektetések körében újból felértékelődhet. Érdemes tehát januárban a rajtvonalhoz állni, az árupiac remek lehetőségeket tartogat.

Szerző: Länger Péter, A szerző a Solar Capital elemzője

Forrás: Világgazdaság

 Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: