HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

2013-as meghökkentő jóslatok: menekülni kell az aranyból

2012. december 19. szerda 22:17:14

Menedzsment FórumSzokásos év végi meghökkentő listáján többek között azt jósolja a dán Saxo Bank, hogy 2013-ban 33 százalékkal fog zuhanni a német tőzsde hivatalos mutatója, miközben az arany unciánkénti ára a mostani 1670 dolláros szintről 1200 dollárra esik. A Saxo Bank tavalyi tízes meghökkentő listáján egyébként egy ajánlás sem jött be.

Egyre rosszabb teljesítményt nyújt a Saxo Bank évvégi meghökkentő listájának eredményessége az évek során. Míg a 2011-es "tippjeik" közül néhány részben, sőt volt, ami egészben is valóra vált, az idei évi jóslásaik közül egyik sem következett be. A világgazdaság szempontjából mondhatnánk azt is, hogy szerencsére, hiszen a 2013-as listájuk közzétételének alkalmából a dánok is megjegyezték, ezek főként olyan negatív előjelű események, amelyek bármelyike képes a pénzügyi világot felforgatni.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint egyébként 2012 végere a jegybankok zsarnoki manipulációi miatt a valódi árfeltárás nem működik a piacok többségén, ezért egy ilyen környezetben "botrányos" cselekedetnek számít, ha valaki két standard eltérésnél nagyobbat húz.

És akkor nézzük a dánok idei listáját, amelyről ők maguk is kijelentik, hogy az nem tekinthető a Saxo Bank 2013-ra szóló hivatalos prognózisának, de ha az újesztendőben mégis megvalósulnak, horderejük miatt annál jelentőségteljesebbek lehetnek a befektetők számára:

1. A DAX 33 százalékkal 5000 pontra esik vissza

Folytatódik Kínában a gazdaság lassulása, ami gátat vet a német ipari terjeszkedésnek. Ebből adódóan az ipari részvények árfolyama erőteljesen csökken, a fogyasztók bizalma megrendül. A német választások előtt Angela Merkel támogatottsága zuhan, és a gazdaság gyengesége mellett Németországban az EU adósságának közelgő kölcsönös megosztása miatt eluralkodik a politikai bizonytalanság, így a DAX részvénypiaci index 33 százalékkal 5000 pontra esik vissza az év során.

2. Államosítják Japán vezető elektronikai vállalatait

A Japánnak korábban oly sok dicsőséget szerzett elektronikai ipar a Dél-Koreával folytatott versenyben lemaradva végső szakaszba lép. Mivel egyedül a Sharp, a Panasonic és a Sony éves együttes vesztesége 30 milliárd dollár, és a vállalatok hitelképessége is erőteljesen romlik, ezért a japán kormány az ágazat vezető vállalatait az amerikai autóipar korábbi megmentésének mintájára államosítja.

3. A szója ára 50 százalékkal megugrik

A 2012-es év rossz időjárása az egész világon tönkretette a termést, és az év végére az USA-ban a készlet kilencéves mélypontra esett vissza. Így az új termés ára rendkívüli mértékben függ attól, viszontagságos lesz-e az időjárás az USA-ban, Dél-Amerikában vagy Kínában. A bioüzemanyagok iránt emelkedő kereslet szintén újabb csúcsok felé tereli az árat, így a spekulánsok is készségesen visszatérnek majd a piacra, és az árat akár 50 százalékkal is felverhetik.

4. Az arany unciánkénti ára korrekció után 1200 dollárra módosul

Az amerikai gazdaság erőteljes fellendülése 2013-ban a piacon, de különösen az arany pénzügyi befektetői számára meglepetést okoz. Ezzel párhuzamosan a gyenge növekedéssel és a növekvő munkanélküliséggel küzdő Kínában és Indiában sem emelkedik a fizikai kereslet, ami aztán az aranyban elfoglalt pozíciók nagyarányú likvidálását hozza magával. Így a nemesfém árfolyama 1200 dollárra esik vissza, majd végül az alacsony árat kihasználandó a jegybankok is a piacra lépnek.

5. A WTI nyersolaj árfolyama eléri az 50 dollárt

Az USA energiatermelése elsősorban a palaolajnak és a kitermelés hasonló modern technikáinak köszönhetően folyamatosan emelkedik. Az USA-ban a nyersolaj kitermelés erőteljesen megugrik, és mivel a hazai készletszint 30 éve nem volt ilyen magas, és az export lehetőségek is korlátozottak, a WTI nyersolaj hordónkénti ára megközelíti az 50 dollárt.

6. Az USDJPY árfolyama 60,00 felé veszi az irányt

Japánban állítólag jen ellenes programmal tér vissza a hatalomba a Liberális Demokrata Párt, de a párt csak félmegoldásokat vezet be. A jen, mint a világ legerősebb valutája, előretör, és az USDJPY a 60,00-as mélypont felé veszi az irányt, ám ezzel a sors fintoraként hozzásegíti az LDP kormányt és a japán jegybankot ahhoz, hogy a jen gyengítésére az eredetileg ígért jóval radikálisabb intézkedéseket foganatosíthassa.

7. Az EURCHF árfolyama a rögzítést áttörve eléri a 0,9500-es szintet

Az Európai Unióban újra felerősödnek az extrém eseményekhez fűződő kockázatok. Bekövetkezhet ez akár az olasz választások hatására, vagy mert a Görögország távozik az EMU-ból, és félő, hogy Spanyolország és Portugália is hasonló sorsra jut. Ettől ismét áradni kezd Svájcba a tőke, melynek láttán a Svájci Nemzeti Bank és az ország kormánya úgy dönt, jobb megoldás bizonyos ideig felszabadítani a svájci frankot az euróhoz való rögzítésből, mint hagyni, hogy a tartalékok a svájci GDP 100 százalékánál nagyobb összegre rúgjanak. Emiatt az EURCHF a paritásos érték alatti új történelmi mélypontot ér el.

8. Hongkong megszünteti a HKD-nek az USD-hez való rögzítését, majd az RMB-hez rögzíti az árfolyamot

Hongkong feloldja a helyi dollár és az USD közötti rögzítést, és inkább a kínai renminbihez rögzíti valutáját. Más ázsiai országok is jelzik, hogy hasonló lépésre készülnek. Mivel Kína kevésbé tartja az árfolyam mozgását ellenőrzése alatt, az RMB volatilitása nő, és a Hongkongból hamar világméretekben is jelentős devizaforgalmi központ alakul ki, amely egyben az RMB kereskedésének legfontosabb helyszíne lesz.

9. Spanyolország újabb lépést tesz a bedőlés felé, miközben a kamatok 10 százalékra emelkednek

A már eleve súlyos spanyol társadalmi feszültségek miatt a közszféra képtelen állami kiadásait csökkenteni. 2013-ban a spanyol szuverén adósság a bóvli kategóriába kerül, és a szociális feszültség miatt Spanyolország a szakadék szélére kerül, így az EU hivatalos bővítő-színlelő politikájának megtagadására kényszerül. A hozamok a leminősítést követően rohamosan emelkednek, és a piac kénytelen-kelletlen beárazza a fizetésképtelenséget.

10. A 30 éves US kötvény hozama kétszeresére emelkedik 2013-ban

A Fed zéró kamatot előirányzó politikája miatt a befektetők kénytelenek kilépni a rögzített hozamú hitelpapírokból. A nulla vagy esetenként negatív hozamú kötvényeknél sokkalta vonzóbbá válik a részvény. A kötvénypiac jóval nagyobb, mint a részvények piaca, így ha a kötvények piacán lekötött pénzösszeg 10 százalékát a befektetők kivonják, és a részvénypiacon helyezik el, akkor a részvényalapokba mintegy 30 százalékkal több pénz fog áramlani. Emiatt az USA-ban emelkedhetnek a kamatok, és egy olyan évtized kezdődhet, amelynek során a részvények a kötvényeknél jobban teljesítenek.

A Saxo Bank 2012-re tett jóslatai:

1. Az Apple részvényeinek árfolyama felére esik 2011-es csúcsához képest

Nem jött be, hiszen bár jelen pillanatban csökkenő trendet követ az árfolyam, az év folyamán inkább emelkedett a kurzus.

2. Minden európai tőzsdét bezárnak egyidejűleg

Nem jött be.

3. Egy eddig meg nem nevezett jelölt nyeri az amerikai elnökválasztást

Nem jött be. Ismét Obama győzött, akit a Time magazin az év emberének is megválasztott egyébként.

4. Recesszióba süllyed az ausztrál gazdaság

Nem jött be. Egész évben pozitív tartományban volt a GDP alakulása.

5. 50 bankot államosítani kell Európában

Nem jött be, bár tény, hogy a vezetők elérkezettnek látták az időt egy egységes uniós bankfelügyelet kialakításának, mely alá elsősorban az eurózóna bankjai tartoznának.

6. Svédország és Norvégia váltják fel Svájcot biztonságos kikötőkként

Nem jött be.

7. Háborút nyer a svájci jegybank, az euró/frank árfolyam 1,50-ig ugrik

Nem jött be. Az év legmagasabb szintje 1,22 volt.

8. 10 százalékkal erősödik a dollár a jüannal szemben

Épp ellenkezőleg: gyengült.

9. 100 százalékkal emelkedik a Baltic Dry index

Nem jött be, hiszen pont ellentétes irányban mozgott, vagyis csökkent.

10. Megduplázódik a búza ára

Ez sem jött be, bár az irány találták, tényleg emelkedett az ár, ám a duplázódás nem valósult meg.

Forrás: Menedzsment Fórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: