HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Az aranyban bíztak a spekulánsok, de elmaradt a rali

2012. december 18. | 12:46

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifEstek a nyersanyagárfolyamok, emellett az árupiaci nettó spekulatív kereslet is csökkent. Két ellentétes hangulati tényező feszült egymásnak a piacokon: a kötvényvásárlási program kibővítését várók bizakodtak, a költségvetési szakadékkal kapcsolatban aggódók pesszimisták voltak a múlt hét keddel záruló kereskedési héten. Többen fogadtak az arany drágulására, mint korábban, de a rali elmaradt.

Az árupiaci spekulatív kereslet alakulása a múlt hét keddi kereskedési nappal bezárólag összesen majdnem fél százalékkal csökkent, a nyersanyagok árfolyamának negatív változása az irányadó Dow Jones UBS index jelzése szerint 1,04 százalékos volt. A csökkenő keresletet ezen a héten is a költségvetési szakadékról folyó tárgyalások eredménytelensége okozta pesszimista hangulat vezette. A Fed a költségvetési szakadék gazdaságot visszavető hatására figyelmeztetett a héten, ezután szerdán a kötvényvásárlási programot több mint duplájára bővítette, de ennek pozitív hatása még nem érződhetett a piacokon a keddel záruló kereskedési héten. Utóbbiak mellett a kiskereskedelmi eladások száma alacsonyabb lett a vártnál, a kedvező kínai makroadatok pedig csak pénteken érkeztek a piacokra, kissé ellensúlyozva a pesszimizmust.

Az aranyban bíztak a spekulánsok, de elmaradt a rali

A WTI típusú olaj árfolyama a hét során jelentős esést szenvedett el, a nettó vételi spekulatív kereslet ezzel párhuzamos esése short pozíciók nagy mennyiségű nyitásával magyarázható, ebben közrejátszott az a december 7-én közzétett adat, amely szerint Amerika legnagyobb olajtárolójában a vártnál nagyobb olajkészlet áll rendelkezésre.


Az aranyban bíztak a spekulánsok, de elmaradt a rali

Az energiaszektorban a földgáz árfolyamának növekedésében egyre kevésbé bíznak, a nyersanyagnál a vételi pozíciók drasztikus visszavágása közel kétéves mélypontra vetette vissza a nettó spekulatív keresletet. A földgáz a héten a várhatóan meleg tél miatt teljesített különösen rosszul.

Az aranyban bíztak a spekulánsok, de elmaradt a rali

Az arany árfolyama a héten szinte nem változott, viszont a befektetők növelték tétjeiket a nyersanyag áremelkedésére, és csökkentették az esésére tett fogadások értékét. Ennek oka a központi bank kedvező döntésének előre beárazása lehetett, más kérdés, hogy az arany később nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a rali ugyanis elmaradt.


Az aranyban bíztak a spekulánsok, de elmaradt a rali

A palládium drágulására a befektetési alapok soha nem látott értékben fogadtak a CFTC adatai szerint, a spekulatív nettó vételi pozíciók száma majdnem 10 százalékkal nőtt a nemesfémre. A palládium árfolyama tükrözi a megnövekedett spekulatív keresletet, az időszakban 3 százalékkal nőtt a nemesfém ára.

Az aranyban bíztak a spekulánsok, de elmaradt a rali

Forrás: Portfolio.huAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: