HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Arany: éles fordulat lefelé

2012. 12. 18. 22:27

TőzsdefórumA COMEX határidős aranyár kedden hirtelen 1669-ig esett, ami 3,5 hónapos mélypont. A Comex arany ára kedden háromhavi mélypontjára zuhant, amelyet a piaci megfigyelők nem a befektetőknek, hanem elsősorban a technikai alapon kereskedőknek tulajdonítanak. A kereskedők azt mondják, hogy nem láttak jelentős, ilyen jelentős változást kiváltó hírt.

ARANYVÉLEMÉNY

Egy New York-i kereskedő arra hivatkozik, hogy az esés attól gyorsult fel, hogy a 150 napos mozgóátlag által kirajzolt trendvonal alá esett. Összességében a piaci résztvevők csalódtak abban, hogy az arany nem volt képes meghaladni az 1700 dolláros árszintet, pedig a long pozíciók egy részének ez volt a célja, sőt a részvénypiacokon látható viszonylagos emelkedéssel sem tudott lépést tartani. Más befektetési alapok örömmel realizálják év végén a 8%-os, dollárban kifejezett hozamot.

Az arany piacán az eladási láz (CET) 14 óra körül kezdődött, amikor az amerikai képviselőház republikánus frakcióvezetője Boehner úr a költségvetési szakadék tárgyalásai kapcsán egy “B-terv”-et kezdett emlegetni. Véletlenül ugyanebben az időben emelkedtek meredeken a szójabab jegyzései Kínában, miszerint az ország számos, korábban lekötött amerikai szójaimport szerződést törölt. Persze nem gondolom, hogy bármelyik hír közvetlen összefüggésben állna az arannyal. Az elmúlt hetekben hasonló, váratlan és látszólag megmagyarázhatatlan gyorsan csökkenő ármozgásokat láttunk az arany és az ezüst piacán. Számos kereskedő és befektető kíváncsi (és sokan frusztráltak), az újabban elterjedt ármanipulációkkal kapcsolatos pletykák alapjára. Nagyobb múlttal rendelkező aranykereskedők úgy nyilatkoznak, hogy természetes, hogy egyes nagyobb szereplők sikerrel tudják az aranyárat manipulálni – rövid távon. A nagy fiúk szeretik a piac csendes, kisvolumenű időszakait elkapni, mert akkor kisebb mennyiséggel elő lehet idézni a kívánt árváltozást. Ez a tevékenység nem korlátozódott kizárólag az arany és ezüst piacára. Ez nem újdonság a többi árupiacon sem.

Fontos megjegyezni, hogy nincs olyan befektető vagy kereskedő, aki hosszú távon képes a piaci árat manipulálni. Még a világ nagy jegybankjai, amelyek nyílt piaci műveletekkel próbálják változtatni az árfolyamokat, hatalmas ráfordításokkal is marginális sikereket tudnak elérni a devizapiacon és azokat sem hosszú- vagy középtávra. Korábban még nem sikerült az aranypiacon ármanipulációt bizonyítani a számos megindult vizsgálat ellenére. Abban azonban biztosak lehetünk az arany hosszú távú grafikonjára pillantva, hogy szilárd 11 éves emelkedés után vagyunk és az arany volt a legjobban teljesítő eszköz ezen a távon, bármilyen más befektetéssel, részvénnyel vagy kötvénnyel összehasonlítva. Ha néhány nagy játékos le akarta nyomni az arany árát, az az elmúlt 11 évben nem sikerült nekik.

A piac figyelme továbbra is a költségvetési szakadékra összpontosít, amely adóemelést és kiadáscsökkentést hozhat. Eddig biztató nyilatkozatok szivárogtak ki, most viszont már komolyan aggódnak a szereplők. Így az általános helyzet inkább medveirányúvá válik, beleértve az árucikkeket és a részvényeket.

A kínai külföldi direkt befektetések novemberben, éves szintre számolva, -5,4%-kal estek.

Az Egyesült Királyságban a fogyasztói árindex novemberben, éves szinten, változatlanul 2,6%.

Ez a két adat sem hatott jelentősen az aranyra.

Írta: Szathmáry Szabó László

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: