HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Arany: A tegnapi esés után stagnálás 1700 alatt

2012. 12. 14. 22:28

Tőzsdefórum1696 -nál állt meg az aranyár pénteken. Technikai elemzők szerint amennyiben az aranyár benéz az 1683 dollár/uncia szint alá, egy további 30 – 60 dolláros csökkenés van a lapok között, mivel akkor áttöri a 150 napos mozgóátlag szintjét, ami már egy viszonylag hosszú tendenciát mutat. A 100 napos mozgóátlag 1726-os szintje elvesztése után az 1663 -as 200 napos mozgóátlag sincs messze.

ARANYVÉLEMÉNY

Technikai elemzők szerint amennyiben az aranyár benéz az 1683 dollár/uncia szint alá, egy további 30–60 dolláros csökkenés van a lapok között, mivel akkor áttöri a 150 napos mozgóátlag szintjét, ami már egy viszonylag hosszú tendenciát mutat. A 100 napos mozgóátlag 1726-os szintje elvesztése után az 1663-as 200 napos mozgóátlag sincs messze.

Azok, akik QE-4-et várva álmodták, hogy végre nagyot ugorjon az arany ára, arra ébredtek, hogy a nemesfém ára csütörtök délelőtt visszaesett a döntő 1700 dolláros jel alá , és a sárga fém aznap több, mint 26 dollárral esett, miközben a 1689-es mélypontot is megérintette. Sok résztvevő ismét a rossz oldalon kapta el a kereskedést. Elterjedt pletyka szerint ezúttal Ázsiában jelent meg egy titokzatos értékesítő, ami miatt azonnal izmos árcsökkenés mutatkozott. Egyik ausztrál kereskedő beazonosította az eladásokat, amik kicsit többet jelentettek, mint egyes alapok év végi megszokott pozíciózárását. A hét már egymás után a harmadik csökkenő hét volt az arany tekintetében.

Az a baj,hogy a sárga fémen a nyomás nem enyhült a New York-i csütörtöki kereskedési napon, noha a vélt rejtélyes eladó ekkor már valószínűleg aludt, és/vagy számlálta az állítólagos manőver nyereséges zsetonjait. Minden piac szereti a jó összeesküvés-elméletet és történetet. Az amerikai gazdaságnak a nap folyamán közzétett statisztikai adatai nem segítették az aranyat. Az első ízben benyújtott munkanélküli segélykérelmek a második legalacsonyabb szintre estek az idei évben (343 ezer fő) és a novemberi ipari termelés is 1,1%-ot emelkedett az októberi 0,7%-os csökkenéssel szemben, továbbá a kiskereskedelmi értékesítés is széles nyereséget ért el novemberben. Mindenesetre, az arany a héten 8 dollárt esett a februári határidős piacon, valamint az ezüst is esett 85 centet. A platina 13 dollár nyereséggel, míg a palládium szolid, 4 dolláros nyereséget realizált unciánként.

Lehet, hogy jó néhány befektető kihagyott néhány leckét a QE3-as piaci környezet tanulmányozásánál, vagy talán a játékosok nem számítottak a Fed-hez kapcsoló további monetáris ösztönzésre egy speciális amerikai megoldásként, a százalékosan kifejezett munkanélküliségi ráta megjelölésével. Ez a bejelentés az aranybefektetők részére kicsit zavaró, és nehezen értelmezhető, mivel nem egyértelműen kapcsolódik a pénzpolitika a munkanélküliséghez, idézte a Reuters News. “Elképzelhető, hogy a piac egy korlátlan QE bevezetését várta a FED-től”, mondta az idézett kereskedő. Ha a “várta” szót “követelte” szóra változtatjuk, az még pontosabban tükrözi a szélsőségesen bikairányú befektetők hangulatát.

A folyamat végén az eredmény ugyanaz volt, azaz az amerikai dollár nem kapott szívrohamot az FOMC bejelentése után és az arany nem ugrott meg a növekvő inflációs félelmek eredőjeként. Egy alapkezelő, Uri Landesman, egyértelműen fogalmazott: “Szokj hozzá, hogy az arany túlértékelt, és ez drámaian meg fog mutatkozni.”

Ha ebben a konkrét esetben boncolgatjuk a befektetési alap vezetőjének véleményét egy pillanatra. Landesman úr a sárga fém teljes összeomlását jósolja 2013-ban? Úgy tűnik, nem. Azzal érvel, hogy az arannyal a következő évben várhatóan 1400 és 1800 dollár közötti tartományban lehet majd kereskedni.

A Marketwatch közlése szerint Landesman úr azt mondta, hogy “a várakozásai egyszerre alapulnak a technikai és a fundamentumok elemzésén. “Mindketten elemzés ugyanarra utal. Az aranyban több a lefelé mutató, mint a felfelé mutató kockázat. A 13 éves szuperciklus 12. évében vagyunk. Arany a késői kilencvenes években 200 dollárt ért. Felfutása igen szépen mutat a grafikonon.

10 year gold price per ounce

Lehet, hogy amit most látunk az egy szokásos korrekció, de lesz majd egy igazi nagy korrekció. ” Vajon miért sokkol sokakat, ha a bikapiachoz képest a korrekció 18 vagy akár 23 százalékkal jelentkezik 12 év után, hogy aztán elmeneküljenek? Másrészt, egyes emberek egy, az inflációval szemben tehetetlen Fed-et követelnek, amely majd bevezeti a QE4, QE5 … stb programokat, ahelyett, hogy a Fed a kettős mandátuma szerint valóban megtett lépéseit elfogadnák.

Valójában, ami Ben Bernanke FED elnököt illeti, a Federal Reserve nem ad többé ösztönzést az Operation Twist befejeződése utáni új kötvényvásárlási programjával. Valójában, “nem a méret lényeges a Fed mérlegében, ami 40 milliárd dollár végül, hanem az, hogy a Fed miként ösztönzi a magánbefektetőket, hogy saját portfóliójukat kezeljék. Bernanke úr azt mondta, hogy a szerdai Fed bejelentését nem új pénzpolitikai programként látja. “A Fed elnök az inflációt 1,3 és 2 százalék közöttinek várja 2013-ban. A QE (mennyiségi lazítás) okozta legnagyobb félelme, hogy megugrik az infláció és súlyosan leértékelődik a dollár ami nem következett be a QE1 vagy QE2 program esetén, így ugyan még bőven hallani a kritikusokat, azonban sokkal visszafogottabbak mostanában – mondta Dana Saporta, a Credit Suisse Group AG, New York-nál dolgozó amerikai közgazdász, akit a Bloomberg idézett.

A kérdés politikai metszetére utalt szerdán a Bloomberg News megerősítve, hogy “a kötvénypiac azt mutatja, hogy két évvel ezelőtt, a Fed második fordulós eszköz beszerzése miatti republikánus kritika azt festette le, hogy igencsak megugranak az árak, valójában kiderült, hogy ez a kockázat nem számottevő. Az a bizonyosság, hogy Bernanke képes ellenőrzés alatt tartani az inflációt az úgynevezett mennyiségi lazítás harmadik fordulójában is (QE3), a hét közepi kétnapos tanácskozáson kezdődött.”

Miután sokan helytelenül QE4-et várták, és csalódtak, a spot arany ténylegesen szerdai kereskedését egy nagyon szerény, 1,2 dolláros nyereséggel fejezte be, a bikapiac optimistáinak be kellett látniuk, hogy kevesen vannak. Ezzel már biztosra lehetett venni, hogy sokan short pozíciót választanak, és az aranyár rövidtávon is megzuhan. Aznap a dollár csupán 0,17 pontot vesztett. Még a jelenlegi program is tartalmaz sterilizálatlan értékpapír vásárlást, új elem a foglalkoztatás specifikus alapkamat bevezetése. A lényeg, hogy a Fed egy alapvetően agresszíven kapcsolta be az amerikai gazdaság foglalkoztatási komponensét, ami jó utat mutat, pontos mérőszámmal. Ők végülis komolyan veszik a teljes foglalkoztatást (ami a FED egyik mandátuma az árstabilitás mellett).

Lábjegyzetként szem előtt kell tartani: a Fed újonnan megállapította, hogy 6,5% Szent Grálként a munkanélküliségi ráta megfelelő szintje. Más kritikusok úgy látják, hogy több ez több, mint elérhető … a jövő év közepére.

A fentiek mellett figyelmünket arra a két országra kell fordítanunk, amelyek együttesen a fizikai fémpiac 40%-t veszik fel, vagyis Indiára és Kínára.

Szinte kizárólagosan összpontosít a figyelem a FED QE programjaira, az USA költségvetési szakadékára, az európai hitelválságra, amely elemeknek nehéz volt ellentételezniük a Kínában és Indiában hiányzó aranykeresletet.

Indiában, amely még mindig az első helyet tartja a világon a fizikai arany iránti keresletben, most megugrott az aranyvásárlásban a gyenge első félév után. A dél-ázsiai ország kereslete ennek ellenére éves szinten 28 százalékkal csökkent egy hatalmas 305,9 tonnás eséssel a World Gold Tanács adataival. A kínai kereslet is csalódást keltett, 176,8 tonnára esett vissza a harmadik negyedévben, 8 százalékos esés a korábbi azonos negyedévhez képest.

A monetáris lazítás az Egyesült Államokban, a QE 3 program, a központi bank vételei és az ETF iránti befektetői érdeklődés nem elég, hogy új arany rallyt ösztönözzön. Kína és India alapvető tényezői a jövő évi várható mérsékelt aranyár csökkenésének a Goldmann Sachs szerint.

Írta: Szathmáry Szabó László

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: