HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Tovább esik az arany - Már a pénznyomda sem segít?

2012. december 13. | 16:16

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifMeglepő módon az arany nem hogy szárnyalásba kezdett volna, de meredek lejtmenetbe kapcsolt, és ismét 1700 dollár alá került az árfolyama azt követően, hogy a Fed több mint duplájára emelte havi kötvényvásárlásainak értékét. A korábbi hasonló jegybanki programok bejelentését követően az arany minden alkalommal drágult.

Meglepő módon a havi 40 milliárd dollárnyi jelzálog kötvény jegybanki vásárlását jelentő QE3 kiterjesztésének tegnapi bejelentését követően az arany nem hogy elszállt volna, de erősen lefordult, jelenleg már több mint 1 százalékos mínuszban áll. Pedig a Fed további havi 45 milliárd dollár értékben fog vásárolni amerikai államkötvényeket, ami alapvetően kedvező hír a nemesfém számára, hiszen a dollár leértékelődéséhez vezethet, ami vonzóvá teszi a papírpénzek alternatívájaként szolgáló aranyat.

Az arany árfolyamát mindig is nagyban befolyásolták a jegybanki élénkítéssel kapcsolatos hírek, várakozások. A korábbi jegybanki kötvényvásárlási programoknál a várakozások miatt jellemzően már hetekkel a bejelentés előtt erősödni kezdett az arany, és a bejelentést követő nap is mind a három program esetében emelkedéssel zárt. Bár a QE1 esetében a válság tőkepiaci pánikban az arany is veszített értékéből a következő héten, egy hónapos időtávon az arany mind három programnál 2-5 százalékos pluszban zárt. A legnagyobb hatása egyértelműen a 2010-ben induló második programnak volt, míg az idén szeptemberben induló program már alig tudta feljebb tornászni az aranyat (noha a program előtt hatalmas szárnyalást produkált a nemesfém).

Tovább esik az arany - Már a pénznyomda sem segít?

Mi állhat még az arany esése mögött? Az arany gyenge teljesítményét magyarázhatja a közelgő fiskális szakadék, amely recesszióval fenyeget, ami nem éppen inflatorikus hatású (noha megromló környezetben az arany jellemzően felülteljesítő szokott lenni). Másrészt a Fed az alacsony kamat politikáját (és ezzel feltételezhetően a kötvényvásárlási programjait is) részben az infláció alakulásától tette függővé, vagyis ha az amerikai fogyasztói árindex meghaladja tartósan a 2,5 százalékot, a Fed kamatot emelhet. Ez pedig szintén nem kedvez a magasabb inflációban reménykedő aranybefektetők számára. A befektetők emellett csalódottak, hogy a QE3 bejelentése után az arany nem tudta átküzdeni magát az 1800 dolláros szinten, ami sokakat eladásra késztetett. Az előző jegybanki programok aranypiaci tapasztalatai tehát egyik részről bizakodásra adnak okot, másik részről viszont felveti, a befektetők mennyire hisznek még az aranyban, mint menedékeszközben.

Tovább esik az arany - Már a pénznyomda sem segít?

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: