HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

A Fed-döntés ellenére is esik az arany

2012. december 13. | 10:07

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifA tegnapi Fed-döntés hatására, miszerint friss tőke áramolhat a piacokra, valamint a dollár gyengülésének következményeként a nyersanyagpiacokon a bikák uralkodtak, a Dow Jones UBS index 0,75 százalékos pluszban zárt. Néhány nyersanyagot azonban nem tudtak kellően támogatni a kedvező hírek, az arany tegnap nem tudott szárnyalni, pedig a Fed intézkedése a nemesfém árfolyamra kellet volna, hogy leginkább pozitívan hasson, ma pedig már mínuszban mozog az árfolyama. A mezőgazdasági termények között is akadtak vesztesek, az olaj árfolyama ellenben meglovagolta a kedvező híreket.

Optimizmus uralkodott tegnap a nyersanyagok piacán, az irányadó Dow Jones UBS index 0,75 százalékos pluszban zárt, a nyersanyagokat a dollár gyengülése (-0,2%) is támogatta. A nyersanyagárfolyamokat a Fed intézkedései is felfelé hajtották , ugyanis további tőkét pumpálnak a piacokba, ez a korábbi várakozásoknak megfelelő döntés. Az 40 milliárd dolláros jelzálog-fedezetes eszköz vásárlását további 45 milliárd állampapír vásárlással egészítik ki, valamint az alacsony, nullához közeli (0-0,25% közötti) alapkamatot pedig makrogazdasági mutatókhoz kötötték, konkrétan csak akkor emelik, ha az infláció tartósan 2,5 százalék fölé, vagy ha a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá kerül.

A Fed-döntés ellenére is esik az arany

A Fed döntésére reagálva az energiaszektorban a WTI és a Brent típusú olaj ára is nőtt, ebben az is közrejátszott, hogy az International Energy Agency (Nemeztközi Energia Ügynökség) növelte energiahordozók iránti keresleti várakozásait. Az árfolyamot segítette az is, hogy egy texasi, naponta 350 ezer hordó olajat feldolgozó finomítóban tűz ütött ki, ezért ideiglenesen leállították a gyáregység működését. Ezen kívül tovább folytatódnak a közel-keleti zavargások, amely az olajkitermelésben vezető országok körüli kockázatokat növelik. A WTI ára 1,3 százalékot, a Brent 1,13 százalékot emelkedett a hírekre, míg a földgázon a kedvező fejlemények sem tudtak segíteni, tegnap is 0,82 százalékot veszített értékéből. Az ipari fémek általánosságban véve pozitív tartományban zártak, ezeknél a Fed döntés és a dollárgyengülés lehetett az emelkedés motorja.

A nemesfémek közül az ezüst 1,45 százalékos emelkedést ért el tegnap, azonban a nemesfémeknek különösen kedvező Fed-döntés hírére várhatott aranyárfolyam rali elmaradt. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a spekulánsok már korábban beárazták a pozitív döntést az árfolyamba. Az aranyba fektetőknek rossz hír, hogy egy ilyen fontos döntés sem tudta feltornászni a legfontosabb nemesfém árát. Bár a hír hatására az esti órákban jelentősen nőtt a volatilitás az árfolyamban, a mai napon már 1700 dollár alatt jár a fém jegyzési ára.

A Fed-döntés ellenére is esik az arany

Forrás: Portfolio.huAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: