HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Döbbenetes: így tárolják az aranyrudakat

2012-12-12 07:11

Bank of England aranyraktár.jpgHadd legyünk kivételesen személyesek: még soha nem láttuk, hol (és főleg: milyen körülmények között) őrzik az aranyrudakat a jegybankok, így amikor most ráakadtunk erre a videóra, a szavunk is elállt.

Egy aranyrúdból két igényesen berendezett házat lehetne venni, a Bank of England alatt tárolt mennyiségből pedig sokszorosan ki lehetne fizetni a magyar államadósságot.

A Nottinghami Egyetem professzora, Martyn Poliakoff többed magával egy internetes videósorozaton dolgozik, melyben minden elemet megpróbál bemutatni pár percben.

Az aranyról szóló epizód helyszínéül a Bank of England páncéltermét választotta, ahol összesen 197 milliárd angol font értékű aranyrudat tárolnak.

Érdekesség, hogy a világon a legnagyobb aranytartaléka az Egyesült Államoknak van (8133 tonna), a második helyen Németország áll (3395), míg a harmadik nem egy ország, hanem a Nemzetközi Valutaalap 2814 tonnával.

Az angol jegybank még csak az első tízben sincs a maga 310 tonnájával, de így is elképesztő látvány a polcokon sorakozó rengeteg aranyrúd. A legidősebb ezek közül egyébként még 1916-ból származik, megérte tehát az első világháborút is.

Egy állványon (pontosabban polcon) (megdöbbentő látni, mennyire raktárjellege van a teremnek, ennyi erővel csavarokat is tárolhatnának a polcokon) körülbelül egy tonna aranyat tárolnak, ami nagyjából harmincöt millió fontot ér.

{youtube}CTtf5s2HFkA{/youtube}

A páncélteremben (ahol természetesen nem csak a bank, hanem az ügyfelek aranyát is tárolják) lévő nemesfémek értéke több mint kétszerese a magyar GDP-nek, de a világ aranykészletének még így is csak töredékét képezi.

A professzor egyébként szeret játszani a számokkal, de kiábrándítja azokat, akik aranyból szeretnének házat építeni: ha a világ összes aranyát rudak formájában egy helyre hordanák, a kocka alig érné el az Eiffel-torony alját.

Forrás: gazdagisztan.blog.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: