HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Búcsúzóul megzuhant az aranyár

2011.12.29. 09:40, Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumDollár erősödés és távol-keleti spekulációk viszik le az árat

Az aranyár mintegy 40 dolláros csökkenéséből csak 14-et indokol a dollár erősödése, a többi az arany térvesztésének újabb állomásaként értékelhető. A valós kereslet Indiában jelentősen visszaesett, és Kínában pedig beszüntetik a helyi aranykereskedő "kistőzsdéket".

Elsősorban a fejlődő piacok csökkenő igényével indokolják az aranyár 5 napja tartó folyamatos ereszkedését, amellyel 28-án este 1550 USD/uncia szinteken kereskedtek. A 42 dolláros csökkenés - 3 %-ot jelent. Az alaphír elég ártatlannak tűnhet: a Kínai Nemzeti Bank a két hivatalos shanghai aranytőzsdén kívüli minden illegális ilyen jellegű szervezet működését azonnali hatállyal megtiltotta, mivel szerintük ez a két szervezet teljes mértékben képes ellátni az aranykereskedelem igényeit. A döntés miatt a befektetők azonnal aggódni kezdtek, hogy a fizikai arany iránti igény Kínában jelentősen lecsökken, emiatt pozíciójukat azonnal kizárták.

A föld második legnépesebb országával, Indiával kapcsolatban nyilvánvaló, hogy a rúpia jelentősen elértéktelenedik az USA dollárral szemben, így az aranyimport decemberben a felére esett vissza.

Kicsit távolabbra tekintve azonban éppen Kínával kapcsolatban állapíthatjuk meg, hogy a gazdasági fejlődés eredményeként növekvő jövedelem egyértelműen a luxuscikkek iránti keresletet növeli, és többéves időtávon mind az arany, mind a gyémánt iránti kereslet egyértelműen növekedhet a térségben.

A Bloomberg elemzői konszenzusa 2012-re az aranyárnál 19 %-os növekedést vár, míg a gyémántnál 9%-ot.

Ausztrál vélemények szerint a mostani aranyár nem tükrözi helyesen az aranykereslet és- kínálat fundamentumait. A jelenlegi ár sokkal inkább a befektetési alapok és az infláció elől menekülő tőke működése eredményeként alakult ki, ami magában foglalhat egy jövőbeni jelentős korrekciós lehetőséget.

A napokban kerültek ki a befektetési alapokkal kapcsolatos év végi összefoglalók, miszerint az alapok a megemelkedett árutőzsdei árak láttán jelentősen csökkentik pozícióikat, amelyek 2009 óta a legalacsonyabb szintekre kerültek. A megfigyelők azonban az Egyesült Államok ipari termelésének erősödése láttán biztosak abban, hogy a befektetők visszajönnek az árutőzsdékre a termelésnövekedés miatt felmerülő valós kereslet miatt. Ugyanez az aranyra is érvényes lehet, de tudnunk kell róla, hogy az arany ipari felhasználása jóval korlátozottabb, mint a többi áruterméké.

Az aranyár esésének másik oka, hogy a dollár kedd óta jelentősen erősödött a valutakosár, és kiemelten az euróval szemben. A devizapárt szerda este 1,2940 körül jegyzik. Az összetevők az alábbiakból láthatóak:

Tovább esett az ezüst árfolyama, már 5,8 %-os mínuszt realizált és szerda este 27,08 USD/uncia szinten jegyzik.

Technikai megjegyzések

A tegnapi technikai előrejelzés egyértelműen a csökkenés irányába mutatott, és ma sem állapíthatunk meg mást. Ezzel együtt ismét ki kell emelni, hogy a csökkenés nagyon kicsi forgalom mellett valósul meg, valakik szinte mindenáron ki akartak lépni long pozícióikból, emiatt jelentős árváltozást képesek előidézni. Ez feltehetőleg folytatódhat még eebben az évben. A tegnap említett gyenge támasz 1564-nél elesett, a következő támasz a szeptemberi nagy csökkenés szintje.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: