HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Jövőre is drágulhat az arany

Jövőre is drágulhat az arany

2010. december 28. 13:54

www.aranypiac.huÉv végi elemzések szerint, az arany drágulása egészen 2012-ig kitarthat

Tizenegy éve drágul az arany, az idén euróban számolva 37 százalékkal emelkedett az ára, és a lendület egészen 2012-ig kitarthat - ez derül ki a kedden megjelent év végi elemzésekből. Az arany ára az idén több hullámban emelkedett. Először májusban szökött fel történelmi csúcsra, az eurót is megrendítő görög adósságválság elmélyülésével párhuzamosan.

A 110 milliárd eurós görög mentőcsomag összeállítása aztán enyhülést hozott, augusztus elején viszont ismét meglódult az arany ára, amikor az euróövezet más tagjain, például Írországon és Portugálián is kiütköztek a válság tünetei, és világossá vált, hogy a Görögországot a csőd széléről visszarántó mechanizmus átmeneti, csak 2013-ig maradhat fenn. Az idén euróban számolva 37 százalékkal, dollárban kifejezve 26 százalékkal drágult az arany.

A nemesfém válságos időkben a "legkeményebb valuta", biztonságos "befektetési menedék" - mondják elemzők, akik szerint a már tizenegyedik éve többé-kevésbé folyamatos drágulás jövőre is folytatódhat. Mindenekelőtt a fejlett ipari államok - benne az euróövezet - elhúzódó válsága és az amerikai monetáris politika úgynevezett mennyiségi enyhítő lépései miatt; a pénzpiacokat elárasztó dollármilliárdok a viszonylag alacsony kockázat mellett jelentős hozamot ígérő aranyban találhatják meg a helyüket - mondta Eugen Weinberg, a német Commerzbank elemzője.

A piaci szerkezet átalakulása is a drágulás irányába hat. Korábban a jegybankok a kínálati oldalt erősítették, az idén viszont már a vásárlók között voltak, és várhatóan ott is maradnak. A következő hónapokban elsősorban a kínai központi bank növelheti aranykészletét - jósolja Ronald Stöferle, az Erste ausztriai aranypiaci szakértője. A kitermelésben érvényesülő folyamatok is emelik az arany árát.

Az ágazat közel egy évtizede érte el a csúcsot, amikor évi 2.590 tonna körül alakult a kitermelés, azóta pedig stagnál, a források pedig apadnak - utalt Jochen Hitzfeld, az Unicredit németországi elemzője az amerikai földtani intézet (US Geological Survey) adataira, amelyek szerint a 2002-ben világszerte 50 ezer tonnát kitevő készlet 2009-re 47 ezer tonnára csökkent. Jelenleg 1.375 dollárt - 1.045 eurót - ér egy uncia (31,1 gramm) arany.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank előrejelzése szerint 2011 közepén 1.565 dollár, az év végén kevéssel 1.700 dollár alatt lehet az unciánkénti ár, és számottevő csökkenésre legkorábban 2012-ben lehet számítani.

Forrás: hirado.hu/MTI







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: