HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár (TOP 10 sztori - 8.)

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár (TOP 10 sztori - 8.)

2010. december 22. | 08:10

Hiába az utóbbi évek folyamatos száguldása, az arany árfolyama az idei évben újabb történelmi csúcsot állított fel 1430 dolláros magasságban. A befektetők továbbra is szívesen "menekítik" pénzüket a nemesfém piacára, miközben a híradások a legnagyobb fejlett országok eladósodottságától hangosak. A jelentős tartalékokkal rendelkező Kína továbbra is nagy potenciált tartogathat, amennyiben diverzifikációs céloktól vezérelve jelentősebb vételekkel jelentkezne a piacon.

Az európai adósságválság miatti félelmektől hajtva idén újabb, 1430 dolláros csúcsra futott az arany árfolyama, így tavaly év vége óta 26%-kal került feljebb. A nyerő széria már tíz éve, a 2000-es évben tapasztalt mérsékelt csökkenés óta tart, ami eddig nem tántorította el a nagyobb szereplőket az aranypiaci vásárlásoktól. Sőt, a tavalyi és az idei év is leginkább olyan méltán híres hedge fundok vételeiről szólt, mint a BlackRock, a Soros Fund, vagy John Paulson alapja.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

Bár az arany szárnyalása szembetűnő, olyan nemesfémek mint az ezüst vagy a palládium, az aranynál jelentősebb mértékben tudtak drágulni az idei év során.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

Az aranyár emelkedését hajtó tényezők idén a következők voltak:

- Az arany árfolyamának egyre nagyobb csúcsok felé törése a nemesfém iránti befektetési jellegű kereslet megugrásának tudható be. Míg 2007-ben az ilyen jellegű kereslet az arany iránti összigényből kevesebb mint 20%-ot hasított ki, mostanra ez az arány megközelítette a 37%-ot.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

A befektetők a fejlett világ eladósodottságával kapcsolatos félelmeik miatt olyan, válságos időkben is menedéket jelentő eszközöket keresnek, mint például az ilyen téren már többször is jól bizonyított arany. Jó példa erre az idei év is, hiszen kezdetben a görög, majd később az ír problémák miatt lángoltak fel az európai adósságproblémákhoz köthető félelmek, miközben a fizikai arany iránti igény negyedévről negyedévre emelkedett.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A pozitív külker mérleggel bíró fejlődő országok jegybankjai dollártartalékaik diverzifikálására törekszenek. India egy évvel ezelőtt vásárolt az IMF-től 200 tonna aranyat (+56%), de 2009 második negyedévében a Kínai tartalékok is híztak 450 tonnával (+76%), és az oroszok is töretlenül halmozzák fel a nemesfémet.

Eközben a fejlett országokban megtorpantak a jegybanki aranyértékesítések, így húsz éve először 2009-ben nettó vásárlóként jelentkeztek az intézmények a piacon, mely tendencia az idei évben is kitartott.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- Miközben a fejlett országok nem adnak el, a feltörekvő piaci jegybankok vásárlásai óriási potenciált jelenthetnek az arany piacán. Hiába vásároltak ugyanis jelentős tételeket az utóbbi években, az összes jegybanki tartalékon belül még mindig elhanyagolható mértékben tartanak aranyat. Kína jelentős potenciállal bír, ezt példázza, hogy az idei első tíz hónapban az aranyimport ötszöröse volt a tavalyi ugyanezen időszakinak a Shanghai aranytőzsde számai alapján.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A jegybanki monetáris politika más szempontok szerint is nagy hatással lehet az arany piacára. A rendszerben levő pénzmennyiség növelése ugyanis az arany iránti kereslet élénküléséhez vezet. Amennyiben a fölös pénzt túl sokáig tartják majd a piacon a jegybankok, az a gazdasági növekedéssel párhuzamosan inflációs nyomást eredményezhet, mely ellen a befektetők olyan reáleszközökbe menekülve tudják megvédeni vagyonukat, mint az arany.

- Az adósságfélelmektől csendes időszakokban a dollár árfolyama gyengül, mely kedvez a dollárban denominált arany számára. Idén az európai adósságválság terjedése miatti feszültségek közepette a dollár árfolyamának erősödése (mely normálisnak számító piaci környezetben az aranyár csökkenését vonja maga után) sem tudta letörni az aranyár iránti vonzalmat, hiszen mindkét eszközt biztonságos befektetési funkciója miatt keresték a befektetők.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A fejlett országok államkötvény piacai a rekordalacsony hozamok mellett mérsékeltebb tőkeelszívó hatással bírnak a arany piacáról. Ahogy az amerikai 10 éves TIPS hozamok esnek, a COMEX-en a nettó spekulatív long pozíciók száma egyre magasabbra kapaszkodik, hozzájárulva az árfolyam erősödéséhez. Az elmúlt hetekben megfigyelhető hozamemelkedéssel párhuzamosan megfigyelhető volt a spekulatív pozíciók csökkenése is.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- Az arany keresleti oldalán az ékszergyártók felőli igény szintén jelentős, ráadásul az idei évben a keresleti oldalon való hozzájárulások nagyobb volt, mint tavaly.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A nagyobb bányavállalatok idén tovább csökkentették fedezeti pozícióik mértékét, vagyis kisebb jövőben termelt mennyiségeket értékesítenek derivatív ügyleteken keresztül. Az arany kilátásait illetően továbbra is optimistának mondhatók, a PWC bányavállalatok vezetői körében végzett felmérése szerint a megkérdezettek 73%-a további áremelkedést vár a következő egy évben, 40%-uk 1500 dollár körüli rekordokra számít.

A legtöbb elemzés és prognózis a következő évet illetően is optimista, hiszen az adósságválságok miatti félelmek időszakos visszatérése és a rendkívül laza fejlett piaci monetáris poltika is az arany malmára hajtja a vizet. A legtöbben az 1600-1800 dolláros szinteket emlegetik, melyeket jövőre elérhet majd a nemesfém.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: