HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Négyszáz tonna aranyat adott el az IMF tavaly ősz óta

Négyszáz tonna aranyat adott el az IMF tavaly ősz óta

MTI - 2010.12.22. 07:51

Fotó: MR/Neubauer RudolfPénzügyi helyzetének stabilizálása érdekében az IMF 2009 októbere óta több mint négyszáz tonna aranyat adott el. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait. A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) bejelentette kedden, hogy befejezte aranykészlete egynyolcadának - 403,3 tonnának - az eladását.

A tagállamok két évvel ezelőtt határozták el, hogy a világszervezet váljon meg készlete egy részétől, és az IMF tavaly októberben kezdte meg a program végrehajtását. Nem közölték, hogy kik voltak az utolsó vevők, és azt sem, hogy a szervezet mekkora nyereségre tett szert.

Az IMF egy korábbi bejelentése szerint 19,5 tonna aranyat értékesített októberben. Akkor azzal a mennyiséggel az idei évre tervezett 191,3 tonnás értékesítésből 148,6 tonnát teljesített. Az IMF az akció kezdetén 3217 tonna arannyal, a világ harmadik legnagyobb készletével rendelkezett.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója tavaly a bevételi modell reformjának nevezte az aranyeladási programot. A reform célja, hogy szilárd pénzügyi alapra kerüljön a szervezet. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait, és csökkenti személyi állományát is. A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint.

Az IMF - amely az 1990-es években hitelprogramokat szervezve központi szerepet játszott a válságba került ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok megsegítésében - eddig főleg a hitelezésből élt. A 2000-es évek első felében viszont kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételei csökkentek, és megnőtt a deficitje. A 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság kezelése azonban ismét nagy kihívások elé állította a nemzetközi pénzügyi szervezetet.

Forrás: MR1 Kossuth Rádió







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: