HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

2010 az arany éve volt - történelmi csúcson a nemesfém

2010 az arany éve volt - történelmi csúcson a nemesfém

2010. december 21. kedd 13:10:59

Az év legfontosabb történéseit összefoglaló listánk 9. helyére az aranyár szárnyalása került. Ugyan a válságból a világgazdaság megkezdte a kilábalást, ám az időről időre megjelenő lokális problémák óvatosságra intették a befektetőket. Ennek is betudható, hogy az arany tartalékfunkciója előtérbe került, és gyakorlatilag hónapról hónapra újabb csúcsokat ért el a nemesfém tőzsdei ára.

Már 2009 végén is 1000 dollár felett állt az aranyár, mely a tavasszal kirobbant görög válság hatására kapott újabb lendületet. Az elemzők már akkor azt nyilatkozták, hogy a nyereségvágy és a félelem hajtja felfelé az arany árát. A Commerzbank elemzői akkor azt valószínűsítették, hogy az arany ára a kereslet további élénkülésével újabb csúcsokra emelkedhet, főként a görög adósságválság körüli bizonytalanság fokozódása miatt, és azért, mert az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott rekord alacsony irányadó kamatán, ami tartósan alacsony kamatszintet valószínűsít, és így csökkenti a befektetési alternatívák vonzerejét - állt az elemzésben.

Igaz az év elején még voltak óvatosabb elemzők is, így például Goldman Sachs a reálkamatok emelkedésére hivatkozva az unciánkénti 1265 dollárról 1165 szállította le az arany 2010 évi árával kapcsolatos várakozásait (ami mint tapasztaltuk nem jött be – a szerk.). Igaz a bankház a nemesfémtől a jövő évre is további menetelést várt akkor, és azt jelezték előre, hogy 1350 dollár lehet az arany 2011 évi ára. A pontos árakat ugyan nem találta el a bank, ám a folyamatokat ők is jól jelezték előre, hiszen azon a véleményen voltak, hogy az arany ára emelkedő tendenciát mutat majd, mert alacsony kamatláb-környezetben emelkedik az olyan, nem kamatozó eszközök iránti kereslet, mint amilyen a nemesfém.

Az arany kurzusa aztán májusban és június első felében szinte napról napra új csúcsra tört. Május első napjaiban az 1170 dolláros technikai szint áttörése után előbb megközelítette a lélektani 1200 dolláros szintet. Igaz akkor az elemzők a korrekciótól óvtak, és úgy látták, hogy csak az 1230 dolláros szint áttörését követően lehet újabb ugrásra számítani.

www.aranypiac.hu

Érdekes, hogy a nagybefektetők mellett az átlagemberek figyelme is az arany fele fordult, amelyet olyan tények jeleztek, mint a kisméretű befektetési aranyak forgalmának növekedése. Keresettek lettek ugyanis a 100 és 250 grammos aranyrudak, és kisebb volumenben az olyan negyed unciás (7,78 gramm színsúly) érmék is, mint a svájci 20 frankos. A szakértők a folyamatokat azzal magyarázták, hogy az emberek egyre bizalmatlanabbak a papírpénzekkel szemben, ezért fektetnek egyre nagyobb mértékben aranyba. Miután május közepén az arany áttörte az 1200 dolláros szintet lapunk elemzése azt állapította meg, hogy technikailag reálissá vált az 1300 dolláros szint elérése is, mely mint tudjuk meg is történt később.

A növekvő aranyárak hatására az IMF ugyan év közben több alkalommal is nagy mennyiségű aranyat dobott piacra, ám ennek nem volt komoly hatása az árakra. Ebben talán szerepet játszott az is, hogy az aranytermelők nem növelték érdemben a piacra szánt kapacitásaikat, sőt az egyik legnagyobb készlettel rendelkező Oroszországban az első negyedévben még csökkent is a felszínre hozott arany mennyisége.

Júniusban aztán tovább szárnyalt az arany, a hónap második felében áttörte az 1250 dolláros szintet, és június 21-én egy uncia (31,1 gramm) arany ára 1262,30 dollárra emelkedett a londoni fémtőzsdén, meghaladván az előző, múlt pénteki rekordot, a 1261,90 dollárt. Ezen a napon érte el lokális csúcsát is az árfolyam, az aranyat ekkor 1264,90 dolláron jegyezték. A magyarázat nem volt új, az elemzők azt mondták, a befektetőket változatlanul aggasztja az európai adósságválság. Ráadásul a dollár is gyengült, miután a kínai vezetés jelezte, rugalmasabb árfolyampolitikát folytat majd, ami lényegében a jüan lassú erősödéséhez vezető út kezdete. Ezt követően egy csendesebb időszak következett, és a kurzus lefele vette az irányt. Július közepén 1205,60 dollárra csökkent az arany unciánkénti ára a londoni tőzsdén. Az elemzők a csökkenés okának egyértelműen a nyári hónapokra jellemző lanyhuló aranykeresletet jelölték meg, ami megszokottnak mondható. Akkor azt valószínűsítette aranypiac.hu elemzése, hogy az arany unciánkénti 1190-1200 dollár körüli ára elég erős támasz ahhoz, hogy a kurzus további esését meggátolja, ám amennyiben mégis elesne ez a védvonal, úgy gyors iramban 1160, sőt 1100 dollárig is zuhanhat a sárga fém árfolyama. Azt is leszögezték ugyanakkor, hogy októberben szinte bizonyosra vehető az arany keresletének élénkülése, s így tőzsdei árfolyamának emelkedése is, mivel ekkor megnő a házassági szezon miatt az indiai ékszerpiaci kereslet, ami 70 százalékát jelenti a világ ékszerpiaci forgalmának.

A Reuters hírügynökség által a nyár folyamán piaci szakértők körében végzett felmérése is azt mutatta, az arany ára az idén is és jövőre is tovább emelkedik. Jövőre az arany ára már sorban a tizenegyedik egymást követő évet zárhatja nyereséggel, amennyiben az előrejelzések helyesnek bizonyulnak, állt az akkori előrejelzésben.

Augusztus végén aztán ismét lendületet vett a nemesfém, és előbb az 1225 dolláros szintet hagyta ismét maga mögött, majd szeptemberben a korábbi, júniusban felállított rekordját is átadta a múltnak. Szeptember végén azután kézzelfogható közelségbe került az 1300 dolláros szint. Szeptember 24-én ugyanis az arany ára a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságokra elérte az 1295 dolláros szintet, miközben az ezüst ára 30 éves csúcsra került. Az ezüstöt ekkor 21,30 dolláron jegyezték ugyancsak unciánként (31,1 gramm), utóbbi ára 1980 októbere óta nem állt ilyen magasan. Szeptember utolsó napjaiban azután 1313 dollár is volt a piaci ár, köszönhetően a dollár gyengülésének, melyet az amerikai jegybanktól, a Fedtől várt mennyiségi monetáris lazítás miatt adtak el a befektetők.

Nem véletlen, hogy ezt követően a nagy vásárlókról is számos hír jelent meg. A világ leggazdagabb emberei a válság miatt rúdszám veszik az aranyat - de van aki már tonnában számol -, hogy kimenekítse vagyonát a bizonytalanná vált nemzetközi pénzügyi rendszerből - fejtette ki az egyik legnagyobb európai bank, a svájci UBS egyik igazgatója. Josef Stadler azt mondta, hogy a folyamat egyszersmind önmagát erősíti, hiszen a magas ár vásárlásra sarkallja a befektetőket az elbizonytalanító világgazdasági helyzetben, további áremelkedést gerjesztve. Ugyanakkor a bankárok arra is rámutattak, hogy nem tanácsos túl nagy vagyont aranyban tartani, mert az aranynak nincs hozama, másrészt emelkedő kamatperiódusban nem versenyképes befektetői forma. Érdekesség, hogy a jegybankok, melyek korábban leépítették portfoliójukból a nemesfémeket idén inkább a vásárlói oldalon tűntek fel. Több nemzeti bank is növelte aranykészletét az Arany Világtanács (WGC) szeptember végi jelentése szerint, ugyanakkor a magánbefektetők kezében először van több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak együttes aranytartaléka.

Novemberben azután újabb korrekció következett be az árfolyamban, ám az elemzők optimizmusa töretlen, és decemberben az árak újra felfele mozdultak. Ami a jövő évet illeti, a szakértők többsége továbbra is szárnyaló aranyárat vár. A papíralapú megtakarítások értékvesztésétől való félelem miatt az arany világszerte egyre növekvő népszerűségnek örvend, jóllehet szakértők szerint rövid távon elképzelhető, hogy az 1370-1390 dollár körüli ár 1350-1330 dollárra csökken unciánként. A hónap második felében még várható fellángolás, hiszen a fundamentális árfolyam befolyásoló tényezők továbbra is kedvező képet mutatnak. Írország és Portugália adóssággondjai, valamint a bizonytalan európai válságkezelés miatt közép- és hosszútávon emelkedő aranyárfolyamra lehet számítani, áll egy napokban közzétett elemzésben.

Az egyik legoptimistább elemzés az elmúlt időszakban a Barclays Capital tette közzé, szerintük az arany ára 1850 dollárig emelkedhet 2011 végére. A bank a várakozását azzal magyarázta, hogy a világgazdaság alakulásával kapcsolatos bizonytalanság miatt a központi bankok növelik majd aranyvásárlásaikat jövőre.

Forrás: Menedzsment FórumAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: