HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Nő az arany népszerűsége

Nő az arany népszerűsége

2010. december 20., hétfő, 11:03

www.aranypiac.huA papíralapú megtakarítások értékvesztésétől való félelem miatt az arany világszerte egyre növekvő népszerűségnek örvend, jóllehet szakértők szerint rövid távon elképzelhető, hogy az 1390-1368 dollár körüli ár 1350-1330 dollárra csökken unciánként.

A Magyar Aranypiac Kft. elemzése szerint a tartós árfolyamveszteség nem tűnik valószínűnek, mert a brüsszeli csúcson most hozott intézkedések erőtlenek a jövő évben várhatóan még fokozódó európai adósságproblémával szemben. A pénzügyi mentőöv valószínűleg további, ma még beláthatatlan forrásokat fog igényelni fedezetlen euró-milliárdok formájában ahhoz, hogy államkötvényeket vásároljanak fel a piacokon, mint ahogy azt időközben már az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet, valamint a Nemzetközi Valutaalap is javasolja.

A kft. közleménye idézi a King World News hasábjain a napokban nyilatkozó Robin Griffithst, aki a brit királyi család befektetési tanácsadójaként inkább hisz az aranyban, mint a részvényekben, és ezt tanácsolja koronás ügyfeleinek is. „Az arany az elmúlt 10 évben közel 250 dollárról 1.400 dollárra emelkedett, és még mindig az árfolyamgörbe lineáris szakaszában van. De ha idővel exponenciálisra fordul az emelkedés, akkor az árfolyam több száz százalékkal fog magasabban állni, mint ahol most van” - vélekedett.

Az arany az előző héthez hasonlóan csekély forgalom mellett ismét enyhe mínusszal zárta az elmúlt kereskedési hetet. Annak ellenére, hogy a december szezonálisan erős az aranypiacon, az év utolsó hónapja eddig nem hozott érdemi előrelépést az árfolyamokban. A hónap második felében még várható fellángolás, hiszen a fundamentális árfolyam befolyásoló tényezők továbbra is kedvező képet mutatnak. Írország és Portugália adóssággondjai, valamint a bizonytalan európai válságkezelés miatt közép- és hosszútávon emelkedő aranyárfolyamra lehet számítani.

Az arannyal ellentétben az ezüst árfolyama csaknem mozdulatlan. Valamelyest visszavett az utóbbi idők dinamikus emelkedéséből, de továbbra is a stabilan a felfelé ívelő trend jellemző rá. Az elemzés szerint kisebb veszély akkor leselkedne az árfolyamra, ha 28 dollár alá esne a jegyzés. Ebben az esetben akár 27 dollárig is eshet az unciánkénti ár azután, hogy a hónap elején még valamivel 30 dollár felett járt.

Forrás: HVG







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: