HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Még az aranybefektetés sem válságálló

Még az aranybefektetés sem válságálló

(2008.11.24, 8:30)

Az arany ára 25 százalékkal zuhant márciusban elért unciánként 1030,80 dolláros csúcsához képest, ám még így is tíz százalékkal magasabban van a hitelválság kitörése előtti, 2007. augusztusi mélypontjához képest.

Az olaj hordónként 111 dolláron állt márciusban, míg most csak ötvenet ér, ez 55 százalékos zuhanás - a Dow Jones nyolc hónap alatt 38 százalékkal esett vissza. A nemesfém tehát jól teljesített befektetésként, de az ingadozás nagy volt: aki március 17-én az 1000 dollár feletti árcsúcson vásárolt a sárga fémből, az két héttel később már csak jóval 900 alatt adhatott túl rajta.

A harmadik negyedévben 18 százalékkal nőtt a sárga fém iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest, mivel az alacsonyabb árak meghozták az ékszerészek vásárlási kedvét, illetve a hitelválság elmélyülése az aranypiacra hajtotta a pénzüknek menedéket kereső befektetőket - derül ki a World Gold Council adataiból. Az év végi esküvői szezonra készülő indiai kereskedők több mint 30 százalékkal növelték vásárlásaikat, Kínába 18, a Közel-Keletre 15 százalékkal szállítottak több aranyat az eladók. A Lehman Brothers szeptemberi csődje nyomán 150 tonnával növelték készleteiket a portfóliójukban aranyat is tartó befektetési alapok.

Az emelkedő trend folytatódott novemberben is: a sárga fém harmadik hete folyamatosan drágul. Ennek részben az az oka, hogy az ázsiai jegybankoknak óriási dollártartaléka van, és az amerikai valuta gyengülésével párhuzamosan igyekeznek értékálló befektetésbe menteni vagyonukat. Részben erősödtek az azzal kapcsolatos spekulációk, hogy a Fed 0,25 százalékra csökkenti alapkamatát, ami negatív reálkamatot eredményezhet. Pénteken hat százalékkal, unciánként 795 dollárra nőtt az arany határidős jegyzése a New York-i árutőzsdén. Az ezüst szintén drágult és a GFMS Ltd tanácsadó cég szerint az arannyal együtt fog felmenni az ára. A platinára nyomást gyakorol, hogy e nemesfém legnagyobb vevői az autógyártók, amelyek kereslete csökken.

Forrás: Napi onlineAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: