HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Bombabiztos befektetés - Igen, csak nehogy berobbanjon!

Bombabiztos befektetés - Igen, csak nehogy berobbanjon!

(2008.11.07 12:13)

Továbbra sem lankadnak a globális pénzügyi válság miatti befektetői aggodalmak, bár az elmúlt hetek bizalmi válságát követően mostanra elsősorban már inkább a recessziós félelmek dominálják a piaci folyamatokat. A Lehman Brothers csődbe kerülésével a befektetők a biztonságosnak hitt eszközökbe kezdtek menekülni, így az arany árfolyama a részvénypiaci zuhanás közepette 20%-kal tudott száguldani.

Ezt az előnyt azonban a nemesfém pár nap leforgása alatt hirtelen vissza is adta és jelenleg több mint egy éve nem látott mélységek közelében tartózkodik az árfolyam. Az arany mint safe haven kijelentés megállja helyét, bár a jelenleg bombabiztosként aposztrofált befektetést körüllengő kockázatokkal érdemes lehet tisztában lenni.

Az arany piaca az elmúlt években kiválóan szolgált biztonságos befektetési eszközként a geopolitikai feszültségek éleződésekor, a világot fenyegető inflációs veszélyek megjelenésekor, de a nagyobb gazdasági és tőzsdei válságok idején is. Az arany ára ezekben az időkben legtöbb esetben relatíve felül tudta teljesíteni a részvénypiacokat, sőt a negatív trend közepette sokszor emelkedni is képes volt.

Az ingatlanpiacról kiindult, majd a pénzügyi szektorba, onnét pedig a reálgazdaság egészébe átgyűrűzött amerikai gyökerekkel rendelkező jelenlegi válság közepette az arany piaca nagyon szépen tartotta magát, a nemesfém véleményünk szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A Lehman csődbe kerülésével (és a részvénypiacok összeszakadásával) a nemesfém árfolyama 20%-kal egészen 900 dollárig tudott erősödni. Ezeken a szinteken azonban a lelkesedés alábbhagyott és mostanra már a 700 dolláros értéket közelítjük, ami a több mint egy éves mélység közeli értéknek számít.

Mindazonáltal nem szabad elfeledni, hogy miközben a tavaly októberi csúcsról a világ tőzsdéinek teljesítményét leképező MSCI World index megfeleződött, addig az arany ára euróban számolva stagnált, dollárban 5%-kal került lejjebb. A nemesfém a csúcsértékéhez képest is kisebb, dollárban 29, euróban 20%-os esést szenvedett csak el.

Az arany piaca tehát a jelenlegi válság közepette is relatíve jó befektetésnek tudott minősülni, azonban érdemes tisztában lenni a jelenlegi piaci körülményekből fakadó kockázatokat is, melyek a következő hetekben, hónapokban is a befektetőkre leselkedhetnek a nemesfém piacán. Ezen tényezőkkel magyarázható, hogy az arany ára a jelenlegi krízis közepette miért nem tudott emelkedni, „miért csak” relatív felülteljesítésre futotta.

1. Az általunk vizsgált korábbi válságok idején a dollár árfolyama gyengülést mutatott a német márkával, vagy az euróval szemben. A dollár gyengülése egyéb piaci feltételek állandósága mellett az arany árfolyamára nézve felhajtó tényezőként értelmezhető. Jelenleg a dollár árfolyama jelentős erősödést mutat, a befektetők a kockázatosabbnak vélt eszközökből a biztonságosabbnak hitt amerikai eszközökbe menekülnek. Mindez az arany piacára negatívan hat és amennyiben a dollár ebben a trendben marad, a következő időszakban is kedvezőtlen hatásokkal járhat.

2. A befektetők a jelenlegi környezetben szeretnék a legalacsonyabb szintre redukálni kockázataikat, így többen a cash is king elvét megfogadva készpénzbe menekítik vagyonukat. Bár az arany piaca kedvező diverzifikációs lehetőséggel kecsegtet, az általános tőkekivonási hullám alól nem menekülhet.

3. Amennyiben a részvénypiacokon nagyobb pánik lesz úrrá, többen úgy dönthetnek, hogy aranypiaci pozícióik lezárásával fedezik majd az egyéb helyeken elszenvedett veszteségeiket. Az arany árfolyamára nézve ez is potenciális kockázatot jelenthet.

4. A többi nyersanyag árának jelentős esése sem kedvezhet az arany árának, miután a nyersanyagindexek (mint benchmark) alapján megvalósuló befektetések esetén a tőkekivonás (mely egyébként az indexekben nagyobb súlyt képviselő nyersanyagok, például az olajár negatív kilátásai miatt indul meg) annak célpontjának nem szánt arany piacát is utolérheti.

5. Talán ehhez is köthető részben az a nézet, miszerint az arany az inflációs veszélyek közepette nyújt kiváló menekülési lehetőséget. A piacon az elmúlt időszakban azon vélemények kezdtek terjedni, melyek szerint akár defláció is kialakulhat az USA-ban. A piaci árazások is erre mutattak rá, melynek bekövetkezése az aranyár szempontjából negatívan hathat.

6. Az arany árfolyama a korábbi évekhez képest továbbra is magas szinten tartózkodik, mely a megtakarításra ösztönző pénzügyi krízishelyzet közepette az ékszerek iránti keresletet nyomás alatt tartja, jelenleg még a 2006-os szintet sem érjük el.

7. A pánikhangulat hirtelen oldódásával a nemesfém gyorsan elvesztheti biztonságos befektetési eszköz funkciója miatti vonzalmát.

Az arany piaca a fentebb említett kockázatok miatt elképzelhető, hogy a következő időszakban (pánikhangulat fennmaradásának ellenére) nem fog tudni emelkedést felmutatni, bár a részvénypiacok felülteljesítésére a biztonságos befektetési eszköz funkció miatt továbbra is nagy esély mutatkozik.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: