HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2007

Arany: a kereslet-kínálat alakulása támogatni fogja az árfolyamot

Arany: a kereslet-kínálat alakulása támogatni fogja az árfolyamot

(2007.11.16, 14:28)

aranypiacA tegnapi 3%-os esést követően ma 0,4%-kal korrigált vissza az arany árfolyama, és a miután nem sikerült a 27 éve felállított 850 dolláros csúcs fölé kerülni, a nemesfém árfolyama már 800 dollár alá esett vissza. A kereslet-kínálati oldal a legfrissebb hírek szerint az árfolyamra támogatólag hathat majd, kérdés, hogy a befektetési alapok ismét jelentkeznek-e vételekkel a nemesfém piacán.

A World Gold Council adatai szerint az arany iránti kereslet 19%-kal emelkedett a harmadik negyedév során, melyben az ékszerkészítők (melyek tavaly az arany iránti kereslet 67%-át adták) fogyasztási igénye jelentős szerepet játszhatott. A legnagyobb fizikai keresletet India támasztja, ahol az év utolsó hónapjai az ünnepek miatt szezonálisan erősebb kereslettel párosulnak. A Deutsche Bank elemzőjének, Michael Lewis-nak mai jelentéséből kiderül, hogy a fizikai kereslet erősödése 2008-ban is hozzájárulhat a nemesfém jó teljesítményéhez.

Az erős kereslet pedig gyengülő kínálati oldallal párosulhat, miután a világ legjelentősebb kitermelőjének, a Barrick Gold-nak az elnöke egy londoni konferencián elmondta, hogy a nemesfém kínálata a vártnál gyorsabban csökkenhet. Ennek oka, hogy egyre nehezebbé válik a kitermelés az öregedő bányákból és a mélyebb rétegekből, illetve az új bányák közül több csak hosszú idő múlva kezdheti meg működését.

Az arany árfolyamának szempontjából azonban a fizikai keresletnek nem jut akkora szerep, mint a spekulációs jellegű tőkének, mely a likviditás bőség és dollár gyengülés miatt áramlik a piacra.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: