HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2007

Használd ki a dollár gyengülést, húzz hasznot belőle!

Használd ki a dollár gyengülést, húzz hasznot belőle!

(2007.11.07, 11:42)

A dollár elmúlt napokban elszenvedett jelentős gyengülésének talán legnagyobb haszonélvezői a nemesfémek voltak. Az arany árfolyama már megközelíti az 1980 januárban felállított 850 dolláros szintet, ma már 845 dolláron is járt 2,6%-os pluszban. A jegyzések jelenleg 1,6%-os pluszban születnek. Az arany mellett az ezüst elmúlt két napban mutatott teljesítménye is kiemelhető, a nemesfém 8%-kal került feljebb. A platina mindeközben új csúcsokat állít fel.

Miután a Fed tovább csökkentette múlt héten irányadó rátáját, a dollár folytathatta az euróval szembeni gyengülést további soha nem látott mélységek felé. Ez kedvezően hat a dollárban nominált eszközökre, melyek árfolyam emelkedéssel reagálnak a reálérték tartása miatt. Ezt felismerve a befektetési alapok jelentős mennyiségű tőkével jelennek meg a nemesfém piacokon, melynek egyértelmű következménye az árfolyam emelkedése.

A spekulatív jellegű tőke felhalmozását az is gerjeszthette, hogy a nagybefektetők a részvénypiaci bizonytalanságok láttán szélesebb diverzifikációs lehetőségeket kerestek, melyekre a nemesfémek piacán rá is leltek. A nemesfémek árfolyam emelkedését ezeken túl az olajár száguldása is felfele hajtotta.

Az arany árfolyama mindezek hatására a soha nem látott 850 dolláros szintnél tartózkodik, és a piaci hangulatból adódóan még a napokban el is érheti azt. Az árfolyamnak támaszt jelenthet a szezonális erős indiai ékszergyártók felőli kereslet, ez azonban jelenleg másodlagosnak tekinthető a piacon. Az árfolyam emelkedéséhez járulhatott hozzá az is, hogy a svájci bankok mindössze 12 tonnányi aranyrudat értékesítettek októberben, jelentősen kevesebbet, mint a korábbi hónapokban.

A platina árfolyamának soha nem látott magasságba való emelkedését az általánosan pozitív tényezők mellett a dél afrikai bányák kínálati kiesése, illetve további kieséstől való félelmek is hajtják. Az ország bányáiban az elmúlt időszakban több munkás is meghalt a rossz munkakörülmények miatt, ami felkeltette a szakszervezetek figyelmét, növeli az általános sztrájk és ezáltal a kitermelés kiesésének esélyét. Emellett pedig a keresleti oldal továbbra is robosztus. A tavalyi 10 ezer unciás többletes piac után a Barclays hamarosan 156 ezer unciásra módosíthatja az idei deficitre vonatkozó várakozását, nyilatkozta a befektetési bank elemzője a Bloomberg-nek. Ennél is messzebb megy a Heraeus Metallhandels (5 nemesfém tisztító üzemmel is rendelkező társaság), akik szerint az idei hiány 400 ezer unciás lehet. Nagy a valószínűsége, hogy az árfolyam szárnyalásának még nincs vége.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: