HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

A megnövekedett év végi ékszeripari keresletnek köszönhetően egyhavi csúcson az arany

A megnövekedett év végi ékszeripari keresletnek köszönhetően egyhavi csúcson az arany

(2006.10.30, 17:00)

"A közelmúltban több nagy-volumenű megrendelésünk volt Indiából" - nyilatkozta egy telefonos megkérdezésre Alexander Zumpfe a német Heraeus Metallhandels GmbH-tól, amely öt nagy nemesfém finomítót üzemeltet szerte a világon.

Az arany egy havi csúcshoz közeli árfolyamon zárt a mai napon a londoni árutőzsdén köszönhetően a világ legnagyobb színarany felvásárlója, az indiai ékszerészpiac által az év végi ünnepi idény közeledtével gerjesztett keresletnövekedésének. Az arany iránti kereslet jellemzően növekszik az év utolsó negyedében, amikor az ékszerészek bevásárolnak az ünnepekre és az esküvői évszakra Indiában. 2002 óta ezzel összhangban immár minden negyedik negyedév emelkedő árfolyamokat hozott a nemesfém piacán. A londoni központú World Gold Council szerint a világ tavalyi aranykereslete 73 százalékban az ékszerpiacnak volt köszönhető.

Az aranyár azonnali szállításra unciánként 6,43 dollárt, azaz 1,1%-ot emelkedett 606,38 dollár/uncia árszintre, amely a legmagasabb ár szeptember 28. óta. A nemesfém ára idén 17%-ot növekedett az év eleje óta, miután 2005-ben már 18%-kal az év eleji nyitó árfolyam felett zárta az évet. James Moore, az angliai Kettering egyik elemzője email-ben azt a véleményét fogalmazta meg, hogy ha az árfolyam áttöri a 607 dolláros árszintet, akkor jó eséllyel vonzhat új érdeklődést mind befektetőktől, mind spekulánsoktól, ami elsőre visszavezetheti a kurzust 625-628 dolláros magasságokba, mígnem 645 dollár lehet a cél Moore távolabbi előrejelzése szerint.

További alátámasztása lehet egy növekvő aranyárnak a lassuló amerikai gazdaság, amely erodálhatja a dollár értékét, miközben alternatív befektetésként erősödhet a nemesfém pozíciója. 39-ből huszonhárom kereskedő, befektető és elemző, akiket a Bloomberg News október 26-27 között Sydneytől Chicagóig megkérdezett, azt tanácsolta, hogy most kell aranyat venni, hét válaszadó szerint inkább eladni érdemes, míg kilenc semleges volt.

Forrás: Schmidt Kálmán (www.aranypiac.hu)







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: