HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2005

Fektessünk-e aranyba?

(2005.01.18, 14:03)

Az idehaza nemrég forgalomba került kisméretű aranytömbök nem a profitéhes befektetőknek valók: egyrészt külföldön jóval olcsóbban hozzá lehet jutni a nemesfémhez, másrészt az aranykontraktusokkal történő tőzsdei játék komolyabb haszonnal kecsegteti a nagyobb kockázatot is vállalókat.

A fizikiai aranyvásárlás a kisbefektetők számára befektetési célzattal nem ajánlható, a nemesfém ilyen formában nemigen hoz profitot, így inkább értékőrző funkciója miatt választható - vélekedett Oláh Flórián, a Hamilton Rt. vezető elemzője. A BÁV Rt. egy hónapja kezdte meg az egy- és félunciás aranytömbök árusítását, a nagyobbik "kiszerelés" 99 ezer forintért kapható. Ez a jelenlegi devizaárfolyamon számítva körülbelül 525 dolláros árnak felel meg, miközben Ausztriában és Svájcban a londoni spot árfolyam közelében, azaz 422,30 körül lehet vásárolni, vagyis közel húszezer forinttal olcsóbban a hazai árnál. (Ez a szint a BÁV által az aranytömbök visszavásárlására megadott árnak felel meg: a cég az egyunciás lapkát nyolcvanezerért veszi át.)

Forintban bukó lehet

A BÁV-nak vélhetően jó üzlet az aranytömb-biznisz: egy hónap alatt mintegy 100 millió forint értékben adott el egy- és félunciás nemesfém-lapokat. A Hamilton elemzője hangsúlyozza: ha az arany ára 600 dollárig emelkedne, a befektetők csinos haszonnal válhatnának meg a BÁV-tól beszerzett aranytól. Ez a nyereség azonban csak zöldhasúban számolva lenne szép, az említett aranyár ugyanis 1,5 dollár körüli euróárfolyamot feltételez, vagyis forintban már bukóban lenne a befektető.

A BÁV Rt. vezérigazgatója, Szentpétery Kálmán korábban arról tájékoztatta a NAPI Gazdaságot, hogy nem tartják elképzelhetetlennek a napi árfolyamra való átállást, bár ez ma is működik bizonyos pufferrel. A világpiaci ár változását mintegy 1000 forintos unciánkénti csökkenés vagy növekedés esetén kalkulálják be az árba.

Szabadon behozható

A külföldön történő beszerzéssel kapcsolatban nem árt tudni, hogy az EU-ban és Svájcban magáncélra vásárolt aranytömbök nulla százalékos vámmal és áfamentesen hozhatók be. (A PM vonatkozó tájékoztatását mellékelten közöljük.) Ha valaki hazai fémjelet szeretne látni szerzeményén, a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet vizsgálata grammonként 50 forintba plusz darabonként 1100 forintba kerül. Ez az egyunciás tömb esetében nem egészen 2700 forintot jelent.

Irány a tőzsde

Oláh Flórián szerint befektetési célzattal inkább a tőzsdei határidős aranykereskedelembe érdemes beszállni. (A dollárelszámolású aranypiac Chicagót és New Yorkot jelenti, ez utóbbi számít a fő börzének.) Jelenleg a legközelebbi lejáratú aranykontraktus 430 dolláron áll, míg elemzők az idénre 450 dolláros átlagra számítanak, de valószínű, hogy év közben 500-on tetőzik majd a jegyzés. (Nem kizárt persze a déli irányú mozgás sem, de a szakember szerint egy 410 dolláros szintnél sem érdemes kiszállni.) A legbátrabb befektetők közel hússzoros tőkeáttétellel játszhatnak, azaz a 100 unciás alapkontraktus felett 2500 dolláros alapletéttel diszponálhatnak, de az ún. minikontraktushoz elég 750 dollár is. Az elemző a piac igen volatilis mivolta okán ennél konzervatívabb stratégiát javasol: 10-15 ezer dollárral szintén egy kontraktus mozgatását.

Miből lesz az aranytömb?

Hogy mégis miért ilyen népszerű a BÁV kezdeményezése? Egyrészt nem kell elutazni az aranyért, másrészt jelentős az újdonság ereje is - vélekedett Takács József, a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetségének elnöke, a Victoria Ékszer társtulajdonosa. A szakember hozzátette, a befektetési célú aranytömbök forgalomba hozását az tette lehetővé, hogy az EU-csatlakozás miatt eltörölték az erre vonatkozó áfát, de komoly szerepe volt annak is, hogy a törtarany-piac beállása nyomán a BÁV-nak kellett valamit kezdenie a nála felhalmozódott készletekkel. Takács József szerint akkor lesz érdemes aranytömbbe fektetni, ha a BÁV a korábbi ígéreteihez híven megkezdi az aranyár nemzetközi árfolyamhoz való igazítását. Ha változik a jelenlegi, merev rendszer, megjelenhetnek a versenytársak is, bár a szövetség elnökének konkrét belépési tervekről nincs tudomása.

Nyáron indul az áremelkedés

A szakember az aranyár szezonális változásaira is felhívta a figyelmet: a nemzetközi piacokon az év elején általában csökken a jegyzés, a mélypont április végén, május elején várható, majd utána az év végéig újra hegymenetbe vált. A befektetőknek a szezonális ingadozások mellett persze nem árt a dollár árfolyamváltozásait is figyelembe venni - tette hozzá. Az arany magyarországi, grammonkénti ára egyébként több évre visszamenőleg 2600 forint körül mozog, ehhez képest a legnagyobb eltérés plusz-mínusz 10 százalék. Az arany ára tehát idehaza a szezonális ingadozástól eltekintve viszonylag stabil. A hazai ékszerkereskedők készleteik jelentős részét külföldön szerzik be, az adott napi árfolyamon. Az arany hosszú utat jár be eladás előtt, ez tükröződik a kiskereskedelmi árban. Az erős forint hatásaként az ékszer-kereskedelemben a nemesfém nagykereskedelmi és így kiskereskedelmi ára viszonylag alacsony.

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: