HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2005

Az arany ára 22 éves csúcsra ugrott

Az arany ára 22 éves csúcsra ugrott

(2005.11.29)

Átlépte az 500 dollárt az arany unciánkénti ára kedden reggel az ázsiai piacokon. Az ékszergyártók nyersanyag iránti igénye, valamint a befektetők inflációs félelmei együttesen tolták az arany árát a pszichológiai határ fölé.

Átlépte az arany unciánkénti ára az 500 dollárt. A nemesfémből egy egység 502,30 dollárba került kedden az ázsiai piacon. Az arannyal együtt más áruk ára is megindult fölfelé, a platina unciája például 1000 dollár fölött volt - írja a BBC News.

"A jövő évi inflációs várakozások igen magasak. Az emberek alternatív befektetési lehetőségeket keresnek" - indokolja az arany iránt megnövekedett keresletet Albert Cheng, az Arany Világtanács (WGC) tagja. Az aranyár-növekedéshez az is hozzájárult, hogy az ázsiai piacokon egyre nagyobb az igény a nemesfém iránt: az ötvösök ilyenkor készülnek fel a karácsonyra, és az indiai esküvő-szezonra.

Elemzők szerint az arany ára tovább kúszik majd fel, noha az 500 dolláros határ átlépése után sokan szálltak ki, és inkább profitot realizáltak, minthogy tovább kockáztassanak. "Mihelyst megszokták a magas árat, az emberek nem rettennek majd el az ékszervásárlástól. Az emberek általában több aranyat vesznek, ha az ár magasan jár" - magyarázza Cheng.

Az arany unciánkénti ára 1980 januárjában volt a legmagasabb: 873 dolláron állt. 1987-ben 502 dolláros csúcson volt, ezt követően azonban zuhanni kezdett. A 250 dollár körüli mélypontot 2001-ben érte el. Azóta azonban emelkedni kezdett, csak idén 15 százalékkal emelkedett a nemesfém unciánkénti ára.

Forrás: Origo







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: