HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 37. heti ajánlatunk!

Bécsi Browning keringő

Bécsi Browning keringő

1916 egyik őszi napján a 37 éves politikus, Friedrich Adler feldúltan viharzott el az osztrák szociáldemokraták pártértekezletéről. Pártján belül teljesen magára maradt radikális pacifista elképzeléseivel, még saját édesapja, a párt elnöke, Victor Adler sem állt ki mellette. Másnap reggel, október 21-én legelegánsabb öltönyét vette fel, aztán zsebre dugta félautomata Browning pisztolyát. Felszállt egy villamosra, és egészen a Neuer Marktig utazott. Pontban fél kettőkor nyitott be a rendkívül előkelő Meissl und Schadn Szállodába, majd feltűnés nélkül leült egy félreeső asztalhoz, és ebédet rendelt magának.

Annál nagyobb feltűnést keltett egy nem sokkal később érkező háromfős társaság. A pincérek mélyen meghajoltak Karl von Stürgkh osztrák miniszterelnök és kísérete előtt, hiszen Stürgkh törzsvendégnek számított a szállodában. Miután helyet foglaltak, a kormányfő elégedetten dőlt hátra a székében, rágyújtott egy drága szivarra, és intett a pincérnek, hogy már hozhatja is a szokásos feketét.

Adler, az előkelő társaságtól három asztalnyira, feszülten figyelte minden mozdulatukat. Ebédjét már elköltötte, csak a megfelelő pillanatra várt, hogy szörnyű tervét végrehajthassa. Egyszer csak a gyanútlan társasághoz lépett, hirtelen előrántotta fegyverét, és egyenesen Stürgkh fejét vette célba. Anélkül, hogy egyetlen szót is szólt volna, meghúzta a ravaszt. A miniszterelnök döbbenten fordult támadója felé, majd a következő pillanatban már a földre zuhant, arcát és ruháját elöntötte a vér. A merénylő menekülni sem próbált, nyugodtan közölte a körülötte állókkal, hogy tudja mit tett, és vállalja érte a felelősséget. Elvei védelmében kész volt akár az életét is feláldozni.

Adler összesen hét hónapot töltött előzetes letartóztatásban, és mire ügye a bíróság elé került, a háború megítélése száznyolcvan fokos fordulatot vett a közvéleményben. Az embereknek elege lett az évek óta tartó értelmetlen öldöklésből, ezért a merénylőre, aki erkölcsi kötelességének tekintette, hogy megszabadítsa őket a zsarnoktól, valóságos hősként tekintettek. A vádlottat a sajtó rendkívüli érdeklődése mellett állították vésztörvényszék elé, és bár halálra ítélték, a hazai és nemzetközi tiltakozások hatására a Ferenc József örökébe lépő Károly császár az ítéletét 18 év kényszermunkára változtatta.

A háború elvesztése után az Osztrák-Magyar Monarchiát egyszerűen elsodorták a forradalmi események. A nem köztörvényes foglyok amnesztiában részesültek, így a hősként számon tartott Adler is kiszabadulhatott. Áldozatát csaknem öt évtizeddel túlélve, a társadalom megbecsült tagjaként halt meg Zürichben 1960. január 2-án. Merényletének időszakába kalauzol vissza ez a Ferenc József császár képmását mutató, eredeti, 6,78 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert 20 koronás érme, amellyel izgalmas kortörténeti dokumentumot valamint értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 korona, Ferenc József, Ausztria, 1892-1905

20 korona, Ferenc József, Ausztria, 1892-1905
(6,78 gramm, 900-as arany, Ø 21 mm)

198 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: