HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 34. heti ajánlatunk!

A gyilkos hátulról érkezett

A gyilkos hátulról érkezett

Barátságosan sütött a nap 1919. február 21-én München felett, amikor a kora tavaszi ragyogás egy szemvillanás alatt elsötétedett. 9 óra 45 perckor a világháború romjain megszületett Bajor Szabadállam első miniszterelnöke Kurt Eisner, szociáldemokrata újságíró és politikus kilépett szolgálati lakásának kapuján, hogy csupán néhány métert tegyen meg a bajor parlament épülete felé vezető úton. Zsebében ott lapult lemondó nyilatkozata, amelyet a Landtag pár héttel korábban megválasztott képviselőinek szándékozott átnyújtani.

A leköszönő miniszterelnököt két bizalmasa kísérte a rövid sétán, valamint két előttük haladó rendőr, akiket a forráspont közeli politikai hangulatban Eisner védelmére kirendeltek. A két testőrnek azonban nem szúrt szemet az a civil ruhás fiatalember, aki egy bank főbejáratának szemközti sarkán ácsorgott már egy ideje, és azt sem észlelhették, amikor ez a személy mozgásba lendült, átkelt az utcán, és hátulról közelítette meg a kis csoportot. A fiatalember így észrevétlenül utolérte őket, majd mikor közvetlenül mögéjük ért, pisztolyt rántott, és kétszer nyakon lőtte a miniszterelnököt. Eisner azonnal meghalt.

A rendőrök csak ezután reagáltak: földre rántották a merényletet elkövető huszonkét éves Anton von Arco-Valley grófot, többször rálőtték és életveszélyesen megsebesítették. A háborúban egy lovasezred hadnagyaként szolgáló férfit csak egy év elteltével tartották az orvosok alkalmasnak arra, hogy feleljen tettéért. Ekkor úgy vallott, hogy nem voltak felbujtói, a miniszterelnökkel saját elhatározásból végzett, mivel nem értett egyet annak politikájával. Ezért végképp el akarta távolítani a közéletből, ám ennek éppen az ellenkezőjét érte el. Az addigra már bizalmat vesztett Eisner a merénylet következtében mártírrá vált.

Az értelmetlen gyilkosság – hisz Eisner már lemondani készült – óriási közfelháborodást okozott. A miniszterelnök temetésén több mint 100 000 ember vett részt, a tömegben jelen volt egy akkor még ismeretlen fiatalember: Adolf Hitler. A fennálló politikai rendszerből kiábrándult tömegek radikalizálódását már nem lehetett feltartóztatni, a szociáldemokraták általános sztrájkot hirdettek, és pár napon belül kirobbant a fegyveres harc a parlamentarizmus hívei és a forradalmi érzületű egykori katonák között, akik végül győzelmet arattak, és 1919. április 6-án kikiáltották a rövid életű Bajor Tanácsköztársaságot.

A forradalom eseményei és leverésének következményei megalapozták a nemzetiszocializmus felemelkedését Bajorországban, amely így az elkövetkező években a jobboldali radikalizmus németországi központjává vált. Itt működött Adolf Hitler is, és ennek a polgári radikalizmusnak köszönhetően kapott Arco-Valley is csupán 5 év letöltendő fegyházat gyalázatos tettéért. Bajorország első világháború utáni zűrzavaros időszakába kalauzol vissza ez az eredeti, Ottó, bajor király portréját ábrázoló, közel 8 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranypénz, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 márka, Ottó, Bajorország, 1895-1913

20 márka, Ottó, Bajorország, 1895-1913
(7,97 gramm, 900-as arany, Ø 22 mm)

217 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: