HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 32. heti ajánlatunk!

Egyetlen tőrdöfés

Egyetlen tőrdöfés

Marie François Sadi Carnot 1837-ben híres francia politikuscsaládban látta meg a napvilágot. Nagyapja a francia forradalom hőseként egyike volt azoknak, akik megszavazták XVI. Lajos kivégzését. Híres őse nyomdokába lépve Carnot is politikusnak állt, pályafutása csúcsán 1887-ben a Francia Köztársaság elnökévé választották. Elnökségének éveit a politikailag egyre aktívabb munkásság megmozdulásai nehezítették, de mindezek ellenére mindvégig megőrizte népszerűségét, még ha folyamatosan ott is lebegett a halálos fenyegetés a feje felett.

Európában ekkoriban kapott szárnyra egy új politikai irányzat, az anarchizmus. Képviselői a társadalmi és gazdasági problémák megoldását az állami intézmények teljes lebontásában látták, és a cél érdekében prominens politikusok meggyilkolásától sem riadtak vissza. Amikor az egyik leghírhedtebb francia anarchistát, Auguste Vaillant-t halálra ítélték, mert a párizsi parlament karzatáról csőbombát hajított a képviselők közé, csak Carnot-nak lett volna joga kegyelemben részesíteni őt. Ő azonban nem volt hajlandó erre. Ettől kezdve Carnot vált az anarchisták célpontjává. Amikor Vaillant fejét bedugták a nyaktiló alá, így kiáltott fel: „Éljen az anarchia! Bosszuljátok meg a halálomat!”. És az elnöki palota melletti házon még aznap megjelent egy plakát, amin ez állt: „Gyilkos Carnot. Megkaptad Vaillant fejét, mi is megszerezzük a tiédet!”.

A bosszút Sante Geronimo Caserio, egy fiatal olasz anarchista vállalta. Amikor 1894 nyarán egy újságban azt olvasta, hogy Carnot elnök Lyon városát készül meglátogatni, úgy érezte, eljött az ő ideje. Ő is a városba utazott és beállt a hatalmas tömegbe, amely az utcákat szegélyezte, amerre a nyitott elnöki hintó lassú menetben elhaladt.  A merénylő egy alkalmas pillanatban, kezében tőrt szorongatva, felugrott a kocsi hágcsójára, megragadta az elnököt, majd teljes erővel a mellkasába döfte a hosszú pengét, amely átszúrta a jobb tüdőt és átvágta a májat. „Viva la rivoluzione!” – kiáltotta olaszul. Az elnök pár órával később belehalt súlyos belső sérüléseibe.

Caserio a letartóztatása után nyugodtan viselkedett. Büszkén vállalta tettét. „Ha kaptam volna még 5 percet, megöltem volna egy másik elnököt is” – nyilatkozta egy újságírónak. A vizsgálóbírónak azt vallotta, hogy személyesen nem haragudott Carnot-ra, de zsarnoknak tartotta. Rövid tárgyalás után guillotine általi halálra ítélték, de ő nem könyörgött kegyelemért. Csupán annyit kért, hogy holttestét ne használják orvosi kísérletekre.

Ez a Carnot elnök kormányzásának idejéből származó francia aranypénz különleges módon idézi vissza az anarchista merényletek véres évtizedeit. Ezzel az eredeti, közel 6,5 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, Genius őrangyal, 1871-1898, Franciaország

20 frank, Genius őrangyal, 1871-1898, Franciaország
(6,45 g, 900-as arany, Ø 21 mm)

166 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: