HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 22. heti ajánlatunk!

Raszputyin három halála

Raszputyin három halála

Aligha van az orosz történelemben ismertebb név, mint Grigorij Raszputyiné. Ráadásul alig akad még történelmi személyiség, akit már életében annyira imádtak és gyűlöltek volna, mint a szibériai vándorszerzetest, aki a cári család bizalmába férkőzve idővel teljesen befolyása alá vonta II. Miklóst és Alexandra cárnét, rajtuk keresztül pedig az orosz politikát és közéletet. Az egyszerű muzsik az Orosz Birodalom egyik legnagyobb hatalmú emberévé vált, amivel számtalan hívet, és persze sok ellenséget is szerzett. Sokak szemében ő volt a testet öltött gonosz, a démon, akit ki kell irtani a világból.

A hazájukért aggódó nemesek, politikusok, katonák próbálták felnyitni a cár szemét, hogy szabaduljon meg Raszputyintól, de mindhiába. Két sikertelen gyilkossági kísérlet után egy ötfős társaság – Dimitrij Pavlovics nagyherceg, a cár unokatestvére és Felix Juszupov, az egyik leghatalmasabb orosz főnemesi család tagja részvételével – vette kezébe a „Sátán ocsmány ivadékának” tekintett Raszputyin ügyét. A merényletre 1916. december 29-én került sor.

Raszputyin megérezte vesztét. A cárnak írt utolsó levelében megírta, hogy ő már nem éli meg az újévet, mert meg fogják gyilkolni, és megjósolta: „Ha egy közember keze által fogok elpusztulni, utódaiddal egyetemben még hosszú évszázadokig fogsz uralkodni Oroszországban; de ha gyilkosaim a Te fajtádból kerülnek ki, családoddal együtt Oroszország népének áldozatává leszel!” Ki gondolta volna akkor, hogy jóslata másfél év múlva valóra válik.

Az összeesküvők Juszupov palotájába invitálták Raszputyint, ahol elsőként mérgezett borral és süteménnyel kínálták. A legenda szerint a tíz embernek is elegendő cián azonban meg se kottyant neki, erre Juszupov egy golyót is a hátába eresztett, de még az sem végzett vele, sőt habzó szájjal fojtogatni kezdte a herceget. További három lövés után esett csak össze, de még ekkor is fel akart kelni, így puskatussal ütötték le. A testet ezután összekötözték és a jeges Néva folyóba dobták, ahonnan csak három nap múlva került elő. Összekötött két keze föl volt emelve, világos jeleként annak, hogy még a folyóban is élt, és megpróbálta szétfeszíteni a köteleket. A boncolás során vizet találtak a tüdejében, így a halál okaként végül fulladást állapítottak meg. Méreg és golyók után ott, a jeges vízben halt meg harmadszor.

A „szent ember” halálhírét sokan örömujjongással fogadtak, míg mások – például a cárné – mély gyásszal vették tudomásul, de Juszupov herceget a cári családdal való rokonsága miatt nem vonták felelősségre soha. Ez az eredeti – talán Raszputyin kezében is megfordult –, több mint 4 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme volt a cári Oroszország utolsó aranypénze, amely numizmatikai különlegesség és értékes nemesfém is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

5 rubel, II. Miklós, Oroszország, 1897-1911

5 rubel, II. Miklós, Oroszország, 1897-1911
(4,3 gramm, 900-as arany, Ø 18,5 mm)

142 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: