HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 16. heti ajánlatunk!

Egy diktátor halála

Egy diktátor halála

Benito Mussolini 1922 és 1945 között Olaszország diktátora volt. Az általa alapított fasiszta mozgalom az 1920-as évek elején Itália szerte hatalmas népszerűségre tett szert. Miután 1921. október 31-én rohamcsapatai élén bevonult Rómába, az olasz király, III. Viktor Emánuel miniszterelnökké nevezte ki és teljesen szabad kezet adott neki. A Duce pár év alatt kiiktatta politikai ellenfeleit és kiépítette a totális diktatúrát. A sajtó, a rádió és a filmgyártás a fasiszta propaganda szócsövévé vált. A közoktatást a fasiszta ideológia uralta. Európa először tapasztalhatta, hogy milyen egy totális diktatúrán alapuló modern társadalom.

Mussolininek meggyőződése volt, hogy a XX. század Olaszországának egy erős kezű vezetőre van szüksége, aki vissza tudja állítani a Római Birodalom nagyságát. Államférfiúi és hadvezéri képességei ugyanakkor messze nem ütötték meg azt a szintet, amire szükség lett volna tervei megvalósításához. Feltétel nélküli szövetségese lett a náci Németországnak, ám még a II. világháború zűrzavarát sem tudta kihasználni tartós katonai sikerek eléréséhez. Amikor pedig a szövetségesek 1943 nyarán partra szálltak Szicíliában, Mussolini csillaga is leáldozott.

A vég elkerülhetetlenül közeledett. Mussolini tudta, hogy rendszere bukásra van ítélve és ő maga bíróság elé fog kerülni. Ezért úgy döntött, hogy szeretőjével, Clara Petaccival és annak bátyjával csatlakozik a Svájc felé menekülő német egységekhez, így próbálva meg elmenekülni az igazságszolgáltatás elől. Azonban a svájci határ közelében, a festői Comói-tónál egy kis faluban kommunista partizánok megállították a német konvojt, amelynek tagjai között azonnal felismerték a Wehrmacht-egyenruhában elvegyülni igyekvő Ducét.– és ez lett a végzete.

A partizánosztag vezetője egyetlen sorozattal végzett a Ducéval és a vele együtt menekülő szeretőjével. A legenda szerint Clara Petaccit nem végezték volna ki, ő azonban végig Mussolini mellett akart maradni, így halálában is osztozott annak sorsában. A Duce már nem volt ennyire bátor. A mítoszát ápoló hagyomány szerint utolsó mondata ez volt: „A szívemre célozzatok!”, a jelenlévők elmondása alapján a bukott diktátor valójában csak annyit hajtogatott, „Ne! Ne!”.

Ezután kegyetlen rituálé vette kezdetét. A testekhez végeláthatatlan sorban érkeztek az emberek, akik a holttesteket leköpték, összerúgták, majd a milánói Loreto-téren, egy Esso benzinkút tetejének rácsszerkezetéről lógatták le őket fejjel lefelé. A dicstelen véget ért diktátor életének fénykorába, az 1930-as évekbe kalauzol vissza III. Viktor Emánuel olasz király eredeti, közel 9 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranypénze, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

100 líra, Olaszország, 1931-1933

100 líra, Olaszország, 1931-1933
(8,8 gramm, 900-as arany, Ø 23,5 mm)

370 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: