HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 15. heti ajánlatunk!

Perzsia a modern hatalmi játszmák korában

Perzsia a modern hatalmi játszmák korában

Mohammad Reza Pahlavi Perzsia (Irán) utolsó sahja (császára) volt. Hiába kapta a legjobb nevelést és végezte el egy előkelő svájci iskola után a teheráni katonai akadémiát, kezdetben bizonytalanul ült a trónon. 1941-ben 22 évesen ültették a trónra, de még ugyanebben az évben a Szovjetunió és Nagy-Britannia megszállta az olajban gazdag, németbarát politikát folytató országot. A második világháború után aztán az amerikaiak is beszálltak a versenybe az iráni olajért, így a perzsa állam a hidegháborús vetélkedés terepe lett.

Közel négy évtizedes uralma alatt a sahot egyszerre csodálták és félték: a könyörtelen politikai rendőrséget minden lehetséges ellenzék elnyomásának eszközévé, hadseregét pedig – mely a nyugat-európai országokéval vetekedett és 25 ezer amerikai tanácsadó segítette – a Perzsa-öböl csendőrévé tette. Az olajjövedelmeknek köszönhetően Irán a térség legerősebb államává vált, de a kőolaj-bevételekre alapozva fejlesztési programok is indultak, utakat, vasutakat, repülőtereket, gátakat építettek, ösztönözték az ipartelepítést. Csakhogy a reformok kiélezték a modern és hagyományos értékek konfliktusát, a gazdaságpolitika hibái inflációt, spekulációt és zűrzavart eredményeztek.

Mindez nem tetszett a síita főpapságnak, amely az iszlám tanításaival ellentétesnek mondta a lakosság jelentős részét felháborító nyugatias fejlődést. Mivel az ország muszlim vezetői folyamatosan szervezkedtek a sah ellen, Mohammad Reza Pahlavi több ízben is a politikai bukás szélére jutott, nem egyszer élete is veszélyben forgott. Első ízben 1949-ben kíséreltek meg ellene merényletet, mikor a teheráni egyetemet látogatta meg. Egy újságírónak álcázott merénylő két méterről lőtt rá a sahra, pisztolyából öt golyó fúródott az uralkodó arcába és a vállába. A hatodik lövés talán halálos is lett volna, de a lövedék besült a fegyver csövében.

A sah kísértében lévő tisztek azonnal viszonozták a tüzet. Az elkövető Nasser Fakhr Araϊ lábát, hasát és csípőjét több lövés is érte, minek következtében még a helyszínen életét vesztette. Utóbb kiderült, hogy az Iszlám lobogója című lap sajtóigazolványával jutott be az egyetemre. Miközben az uralkodó a súlyos sérülésekből felépült, a titkosrendőrség sem tétlenkedett. A merénylő rokonait, barátait letartóztatta, és az alkalmat kihasználva ellenzéki pártokat tiltott be.

Reza Pahlavi túlért minden merényletkísérletet, uralmának csak az 1978-ban kirobbant iszlám forradalom vetett véget. Mikor a hadsereg is átállt a lázadók oldalára, a sahnak menekülnie kellett. A teheráni repülőtéren a következő szavakkal búcsúzott: „Elfáradtam, egy kis szünetre van szükségem”. A megbukott uralkodó sohasem tért vissza a Khomeini ajatolláh nevével fémjelzett új Iránba. Az elűzött perzsa császár eredeti, 8,14 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert pénzével érdekes kortörténeti dokumentumot és egyben értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 pahlavi, Irán, 1942-1979

1 pahlavi, Irán, 1942-1979
(8,14 gramm, 900-as arany, Ø 22 mm)

218 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: