HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 10. heti ajánlatunk!

Chile véreskezű diktátora

Chile véreskezű diktátora

Szeptember 11-e nemcsak a 2001-es, New York elleni terrortámadások emléknapja, de jó néhány évvel korábban, 1973-ban ezen a napon támadták meg az USA által támogatott, jobboldali chilei katonai erők a dél-amerikai ország elnöki palotáját, hogy annak baloldali, forradalmi megújulást hirdető elnökét, Salvador Allendét és kormányát eltávolítsák. Saját vezérkari főnöke, Augusto Pinochet a CIA-val együtt készítette elő az akciót. Seregei először látványosan végigvonultak Santiagón, megfélemlítve az Allende mellett százezrével kiálló főváros népét, majd ostrom alá vették az elnöki palotát.

Szeptember 12-ére mindennek vége volt, a katonai hatalomátvétel egy nap alatt lezárult. Allende elnök meghalt. Hogy az ostrom során lelte halálát, merénylet áldozata lett vagy öngyilkosságot követett el, az máig vita tárgya. A győztes junta az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdetett, betiltotta a pártokat és a szakszervezeteket. Mai becslések szerint a szükségállapot idején legkevesebb 3200 embert gyilkoltak meg, tízezreket kínoztak meg és zártak börtönbe, egy időre még a főváros stadionját is koncentrációs táborrá alakították, ahova 40 ezer ellenzékinek minősített embert gyűjtöttek össze.

Az atrocitások ellenére a tábornok sokáig élvezte az Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatását. Pinochet végül is megálljt parancsolt a kommunizmus latin-amerikai terjedésének és a Nyugat megbízható szövetségese volt. A chilei társadalom eközben mélyen megosztott maradt. Az amerikai segítséggel elért chilei gazdasági csoda jelentősen növelte a lakosság életszínvonalát, ami a többség támogatását biztosította a diktatúra számára.

Az illegalitásba szorult ellenzék azonban az egész Dél-Amerikát behálózó marxista gerillákhoz csapódott, és fegyverrel űzte volna ki a tábornokokat a hatalomból. 1986. szeptember 7-én a fegyveres csoportok egyike merényletet kísérelt meg a diktátor ellen. Pinochet egy vidéki útjáról volt hazatérőben, amikor azt őt kísérő konvoj a kora esti órákban tűz alá került. A hegyvidéki terepen egy szűk katlanban érte a támadás a menetoszlopot, géppisztolyokkal és gránátvetőkkel lőtték minden irányból a páncélozott járműveket. Erről az aznap esti híradóban már a bekötözött kezű Pinochet maga számot be, akinek életét csak az erős páncélzatú Mercedese mentette meg. A golyózáporban öt katona vesztette életét, tizenegy másikat pedig megsebesítettek.

A merénylet a véres megtorlás és elnyomás újabb hullámát indította el a másként gondolkodók ellen. Számos ellenzékit tartóztattak le, akiknek nem is volt tényleges közük a támadáshoz, de levadászták a résztvevő gerillák többségét is. Ez az eredeti, több mint 10 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme Chile viharos történelmébe kalauzol el, és nem csak izgalmas kortörténeti dokumentum, de értékes nemesfém is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

50 pesos, Chile, 1926-1974

50 pesos, Chile, 1926-1974
(10,17 gramm, 900-as arany, Ø 24,5 mm)

250 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: