HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2022. 43. heti ajánlatunk!

Tüskéshátú barátunk a vadgesztenye

Tüskéshátú barátunk a vadgesztenye

A vadgesztenye minden évszakban szép, de talán az őszi időszak a legemlékezetesebb, amikor rövidülnek a nappalok, sárgul a levél, és potyog a fákról az érett vadgesztenye. A tavaszi rügyezés után nagy fehér virágokkal vonja magára a figyelmünket, a forró nyári napsütésben pedig hűvös, zöld alagutat képez az utak mentén. Mire azonban elkezdődik az iskola, a gyerekek kincsesbányájává változik a fa alja: az avarban felbukkanó gesztenyék kicsiket és nagyokat egyaránt játékra hívnak, de éppenséggel őszi dekorációnak sem utolsók.

Sajnos 2019-ben a Természetvédelmi világszövetség vörös listára tette ezt a fafajt, ami azt jelenti, hogy kihalás fenyegeti. Ez talán furcsán hangzik, hiszen lépten-nyomon találkozunk a gesztenyefával, amely mégis veszélyzónába került, mióta legnagyobb ellensége a levélaknázó moly hazánkban is támadja a fákat. Lárvái a levelekből élnek, ezek okozzák a rozsdaszínű foltokat a vadgesztenyefák levelein. Emellett a városi légszennyezés is komoly károkat okoz a különben több száz évet is megélő fák hazai állományában.

Magyarország eddigi leghíresebb gesztenyefája valószínűleg a királyvölgyi gesztenyefa Kőszegen. A népnyelv 800 évesnek tudta, bár az évgyűrűk száma alapján inkább 500 évesnek becsülhető. 1963-ban hajtott ki utoljára, tehát az ültetése nagyjából Mátyás király korára tehető. A félezer éves vadgesztenyefánk azonban elbújhat a szicíliai „Százlovas Fa” mögött, melynek korát 2000 és 4000 év közöttire teszik. Ez kontinensünk legöregebb fája, töve 58 méter kerületű. Neve egy legendából származik, mely szerint Aragóniai Johanna nápolyi királynét és százfős lovas kíséretét egyik útja során a közelben érte egy heves vihar. A királyné a hatalmas gesztenyefa alatt húzta meg magát teljes csapatával együtt.

A vadgesztenyének számos jótékony hatása van. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászat a XVI. században már széleskörűen alkalmazta reumás fájdalmakra, hasmenés ellen, visszérgyulladás, műtétek utáni ödémák kezelésére, de még láz csillapítására is. De a vadgesztenyéből kiváló mosóport is lehet készíteni. Ehhez csak el kell távolítani a gesztenye barna héját, a fehér belsőt fel kell aprítani és megszárítani, majd végül porrá őrölni. Ezt a port pedig ugyanúgy lehet használni, mint a hagyományos mosószereket.

A hosszú életű vadgesztenyefa az örökkévalóság szimbóluma akárcsak az arany. A jellegzetes hétujjú gesztenyefalevél ezért is találó motívum azon a német Bundesbank által 2014-ben közel 4 gramm színsúlyú, színaranyból vert érmén, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 euró, Gesztenyefalevél, Németország, 2014

20 euró, Gesztenyefalevél, Németország, 2014
(3,89 gramm, 9999-es arany, Ø 17,5 mm)

132 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: