HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Gyakori kérdésekMilyen adó terheli a befektetési aranyat, illetve más nemesfémeket?

Az általunk forgalmazott befektetési és numizmatikai aranyakat nem terheli általános forgalmi adó – ÁFA – a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 235. és 236. §-a alapján.

Ezzel szemben minden más nemesfémből készült befektetési terméket - ezüst, platina, stb. - terhel általános forgalmi adó. A honlapon a bruttó árak kerülnek feltüntetésre, tehát ezek már tartalmazzák az ÁFA-t, amely az ezüst termékek esetében úgy nevezett különbözeti ÁFA. A különbözeti ÁFA nem visszaigényelhető!

Ezen túlmenően minden nemesfém termék, így az arany is, eladásakor az értékesítéséből származó jövedelem adóköteles, melyet a mindenkori személyi jövedelmadóról szóló törvény szerint kell bevallani és megfizetni. Azaz az eladási ár és a beszerzési ár közti különbség - korrigálva a törvény által elszámolhatónak elismert értékesítési költségekkel - jövedelemnek minősül, és SZJA köteles. De mivel ez nem forrásadó, adólevonás az eladási ár kifizetésekor nem történik. Az adót az eladó köteles önbevallással rendezni. Az önbevallásból eredően nincs megkülönböztetés a jövedelem-bevallásban atekintetben, hogy az eladás belföldön vagy külföldön történt-e.

« vissza

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: