HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 20. heti ajánlatunk!

Joseph Haydn a „szimfóniák atyja”

Joseph Haydn a „szimfóniák atyja”

Haydn, a bécsi klasszikusok első képviselője, a zenetörténészek által a „szimfóniák atyjának” és a vonósnégyes megteremtőjének titulált zseni egy kicsit a miénk, magyaroké is. Szülőfaluja, Rohrau, éppen Ausztria és Magyarország régi határfolyója, a Lajta partján fekszik, így már kisgyermekkorában, a háromnyelvű (német-magyar-szlovák) alsó-ausztriai falucskában fogékonnyá vált a különböző nemzetiségek zenéi iránt.

Később, az Eszterházyak szolgálatában töltött mintegy harminc éve alatt születtek operái, vonósnégyesei, szimfóniái és még számtalan alkotása. Hatalmas életművének törzsét 104 szimfónia, 68 vonósnégyes, 55 zongoraszonáta, 14 mise és 14 opera alkotja.

Az idős Haydn tökéletes idillként emlékezett vissza erre a harminc évre, ám az udvari szolgálat számtalan kötelezettséggel is járt, amelyek gyakran alig hagytak időt a komponálásra. Nem csupán muzsikusai rendezett öltözködését és jó magaviseletét kellett felügyelnie, de a hangszerek és kották állapotát is. Az 1770-es évektől ráadásul az eszterházai operaházban évente akár száznál is több előadást tartottak, ami a bemutatandó művek betanításának, előadásának és alkalmanként átdolgozásának hatalmas munkáját rótta a zeneszerzőre.

Minthogy Haydn élete nagy részét a mai Magyarország területén töltötte – a híres „Pompakedvelő” Eszterházy Miklós herceg udvarában –, és az Esterházyak egykori kottatárának révén a Haydn-kéziratok világszerte leggazdagabb gyűjteményét ma az Országos Széchényi Könyvtár őrzi, alighanem joggal tekinthetjük őt egy kicsit magyar zeneszerzőnek.

Az Osztrák Pénzverde 2004-ben egy arany érmén idézte fel Haydn személyét és az Eszterházy kastély épületét. Ezzel a 10 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére.

50 euró, Joseph Haydn, Ausztria, 2004

50 euró, Joseph Haydn, Ausztria, 2004
(10,14 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

326 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: