HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 13. heti ajánlatunk!

Egy sikertelen merénylet véres megtorlása

Egy sikertelen merénylet véres megtorlása

1330. április 17-én, váratlanul megjelent a visegrádi királyi palotában Magyarország egyik befolyásos főura, Zách Felicián, és kardot rántva megtámadta az ebédhez készülődő Károly Róbertet és családját. Az uralkodót a kezén sebesítette meg, majd a királynéra támadt, és levágta a gyermekeit védelmező asszony négy ujját. Zách Felicián a fennmaradt beszámolók szerint halálosan megsebesítette a hercegek két nevelőjét is, mire a királynő egyik étekfogójának sikerült megfékeznie őt, a megérkező királyi testőrök pedig helyben felkoncolták.

Zách Felicián rettenetes halált halt, de Károly Róbert nem érte be ennyivel. Harmadíziglen állt bosszút a gyilkossági kísérletért: A merénylő kisebbik lánya, az uralkodói ház udvarhölgyeként szolgáló Klára orrát, ajkát és nyolc ujját levágták, majd lóháton hurcolták körbe az egész országon, hogy mindenki lássa, miként jár az, aki a királyra támad. Eközben azt kellett kiabálnia, hogy „Így lakoljon, aki hűtlen a királyhoz!" Nagyobbik lányát, Sebét lefejezték, annak férjét, Kopajt fogságba hurcolták, gyermekeiket pedig szolgasorba adták. Fiát, ifjabb Feliciánt és az ő szolgáját lovak után kötötték, így végezték ki őket. Ugyanakkor a mai napig nem tudni pontosan, milyen indíttatásból próbálta megölni a királyt és családját az ekkor már korosnak számító nemesúr.

A történészek többféle magyarázatot is elképzelhetőnek tartanak. A legvalószínűbbnek tűnő elmélet személyes indíttatást valószínűsít. Eszerint Zách Felicián kegyvesztettsége miatt támadt a királyra. A főúr és Károly Róbert viszonya előtte sem volt éppen kiegyensúlyozottnak mondható, hiszen a Záchok a Felvidéket uraló kiskirályt, Csák Mátét támogatták az Árpád-ház kihalása után. Végül Károly Róbert sikeres országegyesítését követően Felicián mégis átpártolt a királyhoz, ettől kezdve pedig folyamatosan emelkedett csillaga. Miután azonban az uralkodó letörte az összes kiskirályt, és megszilárdította uralmát, elkezdett megszabadulni azoktól, akikben nem bízott meg annyira. Zách Felicián is ezt a kört gyarapította, így kiesett az udvar kegyeiből.

Egy fokkal romantikusabb elképzelés szerint Felicián azért ragadhatott kardot, hogy megbosszulja kisebbik leánya, Klára tisztességén esett csorbát, akit a szóbeszéd szerint Erzsébet királyné fivére, Kázmér herceg – a majdani III. Kázmér lengyel király – becstelenített meg. Egy másik elmélet szerint felmerülhet az összeesküvés gyanúja is, ugyanakkor sosem derült fény rá, vajon ki állhatott a háttérben, mint ahogy az sem, hogy miért pont az idősödő Zách Felicián lett volna a királygyilkosság legalkalmasabb végrehajtója.

Károly Róbert történelmi jelentősége előtt is tisztelegve a Magyar Nemzeti Bank 1992-ben bocsátott ki egy közel 7 gramm súlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmét a király képmásával, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 000 forint, Károly Róbert, Magyarország, 1992

10 000 forint, Károly Róbert, Magyarország, 1992
(6,98 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

245 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: