HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 7. heti ajánlatunk!

Gyilkosság a nácizmus árnyékában

Gyilkosság a nácizmus árnyékában

Az első világháború a korábbi háborúkhoz képest különlegesen ért véget. A győztesek ugyanis nem verték vissza a támadókat az országukból, és nem foglalták el a vesztes fél országát. Ehelyett a háború egyszer csak – mintegy varázsütésre – véget ért. A központi hatalmak persze visszaszorulóban voltak és hatalmas veszteségeket szenvedtek el, de még mindig nagyjából ugyanott és ugyanúgy harcoltak, mint a korábbi hónapokban. Ezért a katonák nem értették, hogy pontosan mi is történik velük. Nem értették, hogy miért nem érkezik az utánpótlás. És azt sem, hogy mit jelent az, hogy a hátország gazdasága nem bírja tovább. A fronton harcoló katonák úgy érezték, hogy a hátország cserben hagyta, hátba szúrta őket.

A „tőrdöfés” elmélet hamar népszerű lett a német katonák körében. A katonák és a háborúpárti nacionalista politikusok számára kézenfekvőnek tűnt azokat hibáztatni a háborús vereségért, akik korábban nem értettek egyet a háború kirobbantásával, illetve kritikával illették a hadvezetést vagy a háborús kormányokat. Róluk tűnt hihetőnek, hogy nem voltak eléggé elkötelezettek a győzelem iránt, sőt akár még arra is képesek lehettek, hogy elszabotálják és hátba döfjék a hadsereget.

Így került a bűnbakok közé Matthias Erzberger német politikus, aki a háború utolsó éveiben már béketárgyalások megkezdését szorgalmazta. Neki jutott az a hálátlan feladat, hogy a Német Birodalom képviselőjeként Franciaországba utazzon és aláírja a fegyverszüneti egyezményt, ami véget vetett a nyugati fronton zajló harcoknak. A fegyverszüneti megállapodás aláírására 1918. november 11-én került sor a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban. A politikus ekkor még nem sejthette, hogy kézjegyével saját halálos ítéletét is aláírta.

A szélsőjobboldal nem nyugodott bele Németország vereségébe. Számos szerveződés jött létre, ezek egyike volt az Organisation Consul, amely politikai gyilkosságokra is elszánt volt, csak hogy megállítsa a régi német állam átalakulását. Erzberger a fegyverszünet aláírása miatt és az új Németország politikai főszereplőjeként az ő támadásuk célpontjává vált. Életét az Organisation Consul két tagja oltotta ki 1921. augusztus 26-án, amikor a politikus Berlintől távol, badeni otthonában töltötte nyári szabadságát. Egy erdei kirándulásra indult, mikor két fegyveres lépett elé az erdői fái mögül, és hat pisztolylövéssel végzett vele.

Erzberger gyilkosainak kilétét és tettük hátterét a rendőrségi nyomozás gyorsan felderítette. Az elkövetők, Heinrich Schulz és Heinrich Tillessen, az igazságszolgáltatás elől menekülve Magyarországon keresett menedéket, ahol a jobboldal vezető politikusa Gömbös Gyula saját házában bujtatta őket. A merénylet helyszínéről, Németország Baden tartományából származik ez a közel 8 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert eredeti aranypénz, melynek révén numizmatikai különlegességet és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 márka, Badeni Nagyhercegség, 1894-1895

20 márka, Badeni Nagyhercegség, 1894-1895
(7,97 gramm, 900-as arany, Ø 22 mm)

224 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: