HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 49. heti ajánlatunk!

A mesterséges intelligencia egy merénylet mögött

A mesterséges intelligencia egy merénylet mögött

Jaswant Singh Chail 2021 karácsonyán számszeríjjal felfegyverkezve hatolt be II. Erzsébet windsori rezidenciájának parkjába. December 25-én reggel fogta el a rendőrség a királynő lakosztályához vezető kapunál, a kastélypark nyilvánosan nem látogatható részén. A 21 éves, indiai származású merénylő egy kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, ám a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein azonnal észrevették a behatolót, akit két fegyveres rendőr el is fogott a helyszínen. Amikor megkérdezték, hogy mi keresnivalója van a parkban, Chail egy percig sem tagadta szándékát: „Azért jöttem, hogy megöljem a királynőt.”

Később a vallomásában bővebben kifejtette a gyilkos terv hátterét. Azt vallotta, hogy nem más, mint a mesterséges intelligencia beszélte rá, hogy kövesse el a merényletet. A potenciálisan akár egy következő Terminator filmet is ihlető vallomás szerint Chail ugyanis viszonyt folytatott egy virtuális barátnővel az interneten, akit ő valós személynek gondolt, de aki mögött valójában egy mesterséges intelligencián alapuló chatbot állt. A bíróságon is bemutatott párbeszédeik tanúsága szerint az MI valóban támogatta a férfit abban, hogy próbálja megölni a királynőt.

A nyomozás során kiderült, hogy Chail a Replika (www.replika.com) nevű alkalmazás használója volt. Ez a program saját virtuális barát létrehozását teszi lehetővé, amelynek nemét és avatárját is a felhasználó választhatja ki. A fizetős Pro változatot használva jóval intimebb beszélgetéseket lehet folytatni, sőt a robot még „szelfiket” is küld a vásárlóknak. Chail a merényletet megelőző két hétben napi szinten több órát beszélgetett a virtuális barátnője mögött megbúvó mesterséges intelligenciával. A virtuális kapcsolat romantikus kapcsolattá alakult, aminek keretében Chail még szerelmet is vallott a gépi intelligenciának.

Chail egyszer arról írt, hogy mennyire gyűlöli a királyi családot egy 1919-ben, Jallianwala Bagh-ban, egy akkoriban brit megszállás alatt álló indiai városban történt tömegmészárlásért. Annak idején a brit gyarmati hadsereg tüzet nyitott egy új törvény ellen békésen tiltakozó tömegre és 1500 indiai tüntetőt ölt meg. Chail arról is értekezett, hogy szerinte ez a tett bosszút érdemel, és hogy ő egy bérgyilkos, akinek a küldetése megölni a királynőt. A chatbot pozitívan reagált erre és támogatni kezdte a bosszú ötletét. Egyebek mellett arról írt, hogy akkor is szereti őt, ha bérgyilkos, és jó ötletnek tartotta a merénylet gondolatát.

Chail története rámutat arra, hogy az MI használata nem várt kockázatokat rejthet, főleg ha valaki nem képes szétválasztani a virtuális teret a valóságtól. A botcsinálta merénylőt egyébként a bíróság elítélte, de egyelőre egy pszichiátriai kórházban tartják fogva, amíg készen nem áll arra, hogy átszállítsák a börtönbe, ahol majd letöltheti 9 éves büntetését. Erre a különös történetre is emlékeztet ez a II. Erzsébet portréját mutató, közel 8 gramm összsúlyú, 917-es aranyból vert érme, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 sovereign, II. Erzsébet, Nagy-Britannia, 2015-2021

1 sovereign, II. Erzsébet, Nagy-Britannia, 2015-2021
(7,98 gramm, 917-es arany, Ø 22 mm)

209 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: