HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 20. heti ajánlatunk!

Egy véres belgrádi éjszaka

Egy véres belgrádi éjszaka

Az egész 19. századi szerb történelmet átszőtte a Karadjordjevic- és az Obrenovic-család közti hatalmi vetélkedés. Mindkét család tagjai harcoltak a török hódoltság ellen, de egymás ellen is az egyre függetlenebbé váló szerb állam vezetéséért. Idővel fölénybe kerültek az Obrenovicnok, akiket a porta is támogatott. Előbb a főkenézi, majd a fejedelmi tisztséget sikerült megszerezniük, és végül az 1882-ben kikiáltott Szerb Királyság trónjára is ők kerültek.

Csakhogy a Karadjordjevicek nem tudták elfogadni a másodhegedűs szerepet, mindvégig a legfelső hatalom megszerzésére törekedtek. A 19. század végén, a különböző hatalmi csoportok közötti fokozódó feszültségek és belpolitikai elégedetlenség légkörében esély is nyílt erre. Ekkor az Obrenovic-dinasztia utolsóvá lett tagja, Sándor ült a trónon, aki a balkáni viszonyokhoz képest liberális alkotmányt semmibe véve önkényeskedett.

Az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, amikor híre ment, hogy a nála tíz évvel idősebb Draga Mašint, egy cseh mérnök özvegyét készül feleségül venni. Az özvegyről az a hír járta, hogy meddő, és így nem képes a dinasztia szempontjából létfontosságú trónörökös világra hozatalára. Amikor aztán hivatalosan is bejelentették a házasságot, az egész kormány lemondott, Milán exkirály pedig profetikus levélben arra figyelmeztette fiát, hogy lépésével szakadékba taszítja Szerbiát. Sándor válaszában kifejtette, hogy sem igazi gyermek-, sem igazi ifjúkora nem volt. „A világon egyetlen asszony van, aki feledtette múltam viszontagságait, és boldoggá tett... Nincs olyan erő a Földön, amely lebeszélne a házasságról.” A frigy valóban gyermektelen maradt, így az excentrikus király Draga öccsét nevezte ki trónörökösnek, és ezzel végleg túlcsordult a pohár.

A Sándor-ellenes katonatisztek összeesküvést szerveztek: 1903. június 10-ére virradó éjjel 28 tiszt behatolt a királyi palotába, először kikapcsolták az áramot, majd keresni kezdték a királyi párt, akik egy titkos, félreeső helyiségben rejtőzködtek. A katonák azonban rájuk találtak és végeztek velük. Tetemüket még az ablakon is kihajították. De a merénylők agyonlőtték a királyné öccsét, továbbá a királyné két testvérhúgát, a király szolgálattevő tábornokát, a király adjutánsát és a palota tizenkét őrét is. A merényletben részt vevő tisztek a lövöldözés közepette Karadjordjevic Pétert éltették, akit a parlament néhány nap múlva királlyá választott.

A fia vesztét látnokként megjósoló Milán exkirály eredeti, 6,5 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert aranypénze egy különleges kortörténeti dokumentum, amelynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 dinár, I. Milán, Szerbia, 1882

20 dinár, I. Milán, Szerbia, 1882
(6,45 gramm, 900-as arany, Ø 21 mm)

234 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: