HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 17. heti ajánlatunk!

Egy uralkodóház történetének utolsó felvonása

Egy uralkodóház történetének utolsó felvonása

A Bourbon-ház egyike Európa legnagyobb uralkodócsaládjainak. Tagjai kiterjedt családi kapcsolataiknak köszönhetően uralkodóként több állam élére is állhattak. Nevük mégis leginkább a francia történelemhez kötődik, hiszen a 16. századtól kezdve három évszázadon keresztül Bourbon foglalhatta el a trónt Franciaországban. A francia forradalom ugyan megszakította országlásukat két és fél évtized erejéig, de Napóleon bukását követően 1814 és 1848 között még visszatérhettek a trónra.

A Bourbon-ház vége XVI. Lajos halálával kezdődött. Őt a francia forradalom küldte vérpadra, és testvéröccsei is csak azért kerülték el a hóhérral való találkozást, mert még időben elmenekültek az országból. Napóleon vereségét követően nem volt tehát kérdés, hogy ki a francia trón legitim várományosa. Előbb az idősebb fiú, XVIII. Lajos fejére került a korona, akit – gyermeke nem lévén – öccse, X. Károly követett a trónon. Mindketten szélsőségesen royalista és konzervatív nézeteket vallottak. Így alkalmatlanok voltak arra, hogy a monarchiát megreformálják, ehelyett inkább megpróbálták visszaállítani a forradalom előtti viszonyokat. Nekik köszönhetően terjedt el az a mondás az európai politikusok között, hogy a restaurált dinasztia uralkodói bizony „semmit nem tanultak, és semmit nem felejtettek.”

Károly két fiában viszont reménykedhettek a reformerek. Egyenes gondolkodásával főként a kisebbik fiú, Berry hercege vívta ki honfitársainak rokonszenvét, és ő volt az, akinek fiú gyermekei révén a dinasztia fennmaradása is biztosítva látszott. A Bourbonok ellenfeleinek ez éppen elég volt ahhoz, hogy a herceg személyét célpontként jelöljék meg és az életére törjenek.

A herceg 1820. február 13-án este feleségével együtt egy operaelőadást tekintett meg a párizsi Operaházban. A hercegné a felvonásközi szünetben távozni kívánt, férje kikísérte őt a várakozó hintóhoz. Amikor visszaindult a színház épületébe, egy támadó lépett elő és tőrt döfött a mellébe, amivel végzetes sebet ejtett. A tudatánál maradt herceg haláltusája egész éjszakán át tartott, halálos ágyánál az egész királyi család összegyűlt. Szenvedései másnap reggel fél hétkor értek véget, de halála előtt még megbocsátott gyilkosának és kegyelmet kért számára.

A merénylőt, egy Louis Pierre Louvel nevű párizsi nyeregkészítő munkást elfogták és még aznap éjjel kihallgatták. Louvel bevallotta, hogy Bonaparte Napóleon feltétlen híve, gyűlöli a királyságot, és ki akarja irtani a Bourbon-ház írmagját is. A bíróság nem kegyelmezett neki, halálra ítélték, és nyaktilóval hamarosan kivégezték.

A Bourbonok egykori történelmi jelentőségét idézi ez a Berry hercegének apja, X. Károly portréjával vert eredeti aranypénz. Ezzel a közel 6,5 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, X. Károly, 1824-1830, Franciaország

20 frank, X. Károly, 1824-1830, Franciaország
(6,45 g, 900-as arany, Ø 21 mm)

170 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: