HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2015

Trendfigyelő: Ezekben az eszközökben jöhet fordulat

2015. november 26. 11:45

gold panda metrikus rendszerben

Három eszközt vettünk górcső alá a Trendfigyelőben, melyekben 2016-ban fordulat következhet: az első az EUR/USD devizapár, mely a Fed kamatpolitikája kapcsán lehet érdekes, a második az olaj és végül az arany trendje. Érdekes mozgások jöhetnek ezen eszközökben.

Itt állunk a 2016-os év küszöbén, és már most úgy tűnik, hogy jövőre is lesz bőven sztori és árfolyam ingadozás a tőzsdéken. Éppen ezért 3 olyan terméket veszünk most nagyító alá, amelyekben érdekes mozgások, sőt jelentős fordulatok jöhetnek 2016-ban.

Az első ilyen a dollár lehet, hisz a piaci várakozások szerint decemberben az amerikai Fed 9 év után először kamatot emelhet (ennek most 70 százalékos valószínűséget a határidős árazások). Viszont a piac nagyon megosztott a további kamatemelések mennyiségét és nagyságát illetően, de úgy tűnik, hogy nem fog a Fed kapkodni a további szigorításokat illetően. Könnyedén elképzelhető, hogy az a nagy dollárerősödő trend, ami tavaly májusban indult el, a befejező szakaszba lépett, legalábbis a hullámok mozgásából következő számozások ezt mutatják. Ennek megfelelően év végéig vagy akár még jövő év elején is folytatódhat a zöldhasú erősödése új mélypontok felé az EURUSD piacán, akár még a paritást is elérve. De elképzelhető, hogy most is érvényesülni fog az a tőzsdei mondás: „buy the rumor, sell the news”, azaz pletykára venni, hírre eladni, amit a dollár esetében úgy fordíthatunk, hogy a Fed kamatemelés után már inkább a dollár gyengülése jöhet. Mindenesetre a grafikon is támogathatja ezt az elképzelést, így 2016-ban akár nagyobb fordulat is jöhet az EURUSD piacán.

Az olajról már a múltkori elemzésben is szót ejtettünk, melyben akkor a csökkenő trend folytatását vetítettük előre. Ez be is következett, lassú lemorzsolódás formájában csökken a WTI típusú olaj árfolyama az új mélypontok felé. Az árfolyamhullámok mozgásából következő számozások szerint viszont itt is a nagy esés utolsó fázisába lépett a fekete arany árfolyama, így könnyen lehet, hogy az előttünk álló időszakban új aljat üt az árfolyam, de az már nagyobb megállót hozhat. Ennek eredményeként 2016-ban itt is nagyobb fordulat következhet be, és egyáltalán nem lenne ördögtől való, hogy újra célba vegye az árfolyam a 60-70 dolláros szinteket.

Hasonló érdekességek figyelhetőek meg az arany grafikonján is. A 4 éve tartó csökkenő trend egy csökkenő ék alakzatba rendeződött az elmúlt 2 évben, az árfolyam lemorzsolódása lassult, és inkább nagyobb ingadozások jellemzik a mozgást. Ugyanakkor egy ilyen csökkenő ék alakzat a legtöbb esetben egy csökkenő trend végén szokott kialakulni, így érdemes a csillogó nemesfém piacán is résen lenni. Ugyan az elmúlt hetekben bekövetkező heves árfolyamesésnek lehet még tere, de igen masszív támaszzóna van 1000-1050 dollárnál. Ugyanakkor a fent taglalt jellegzetességek miatt inkább azt lehet előre jelezni, hogy 2016-ban az arany piacán is fordulat állhat be, megszakítva az évek óta tartó csökkenést.

Természetesen mindegyik esetben alkalmazni kell az egyénre szabott kockázatkezelést, mivel ha még a csökkenő trendek utolsó fázisában is vagyunk, azok könnyedén megnyúlhatnak. De ha a dollár tényleg közelíti a nagy menetelésének a végét, akkor az az olaj és akár az arany árfolyamára is hatással lehet.



Forrás: Elemzésközpont








Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: