HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2015

300 tonna arany is lehet a náci páncélvonaton

2015. szeptember 21. 16:00

Egy német hobbitörténész négy olyan alagútról tájékoztatta a lengyelországi Walbrzych önkormányzatát, amelyek egyikében a keresett legendás náci aranyvonat lehet elásva - jelentette honlapján pénteken a Gazeta Wyborcza című lengyel lap. Christel Focken igényt tart a 10 százalékos megtalálói jutalomra.

300 tonna arany is lehet a náci páncélvonaton

Focken egy történelmi honlapot üzemeltet, amelyen egykori bunkerekbe és Hitler hajdani főhadiszállásaiba nyújt betekintést. Az amatőr történésznő szerint akár 300 tonna arany is lehet a vonaton, amelyet a legenda szerint az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől rejtettek el a nácik a második világháború végén.

Egy lengyel és egy német kincsvadász augusztusban azzal állt elő, hogy Walbrzych térségében a föld alatt megtalálta a rejtélyes "aranyvonatot", amelyről évtizedek óta tartja magát a szóbeszéd Lengyelországban. A lengyel hatóságok a héten nekiálltak az érintett terület növényzettől való megtisztításának, hogy alapos földradar-vizsgálatokat végezhessenek a vélt lelőhelyen.

Egyes kutatók szerint a páncélozott vonat - ha egyáltalán létezik - legfeljebb hadfelszerelést és értékes ásványokat rejthet. A varsói Hadtechnikai Akadémia egy kutatója, Stanislaw Popiel arra figyelmeztetett a múlt héten, hogy a páncélvonatban erősen mérgező vegyi fegyverek lehetnek. A náci Németországnak fejlett vegyipara, jó vegyészei és előrehaladott vegyifegyverprogramja volt, ezért az esetleges ásatások megkezdése előtt evakuálási tervet kell kidolgozni a szűkebb és a tágabb környékre - mondta.

Történészek szerint az IG Farben német vegyipari konszern egyik leányvállalata a Walbrzychtól - az egykori Waldenburgtól - mindössze 60 kilométerre fekvő Dyhernfurth-ban (ma: Brzeg Dolny) állította elő a Tabun nevű igen erős harci idegmérget.

Forrás: mult-kor.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: