HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2015

Negyven tonnányi kincset rejtett a 17. századi spanyol hajó

2015. július 07. 15:00

Egy 400 éves spanyol hajó roncsai közül kiemelt arany- és ezüstkincseket árvereznek el jövő hónapban New Yorkban. A New York-i Guernsey's augusztus 5-re meghirdetett aukcióján a felszínre hozott kincsek közül 40 darabot fognak elárverezni, köztük a néhai Mel és Dorothy Fisher néhány kedvencét.

Az annak idején Spanyolországba tartó Nuestra Senora de Atocha egy pusztító hurrikánban süllyedt el 1622-ben Florida partjainál, az Újvilágból származó tömérdek arannyal a fedélzetén. Az Atocha nyolc másik hajóval együtt veszett oda a tengeren, több száz ember, köztük az ékszereikkel utazó előkelőségek halálát okozva.

A kincsvadász Mel Fisher 16 év kutatás után 1985-ben bukkant rá a roncsokra, amelyek 40 tonnányi ezüstöt és aranyat, kolumbiai smaragdot és több mint ezer ezüstrudat rejtettek. A New York-i Guernsey's augusztus 5-re meghirdetett aukcióján a felszínre hozott kincsek közül 40 darabot fognak elárverezni, köztük a néhai Mel és Dorothy Fisher néhány kedvencét.

aranyedény

Ezek közé tartozik két lenyűgöző arany nyaklánc, amelyek leütési árát 90-120 ezer dollár (25,7-34,3 millió forint), illetve 40-50 ezer dollár közé becsülik. Az aukció legizgalmasabb tételei között szerepel továbbá egy perui-spanyol eredetű, zománcozott nyelű aranykanál, amelytől 160-180 ezer dollárt várnak és egy bezoárkő - kérődzők gyomrában előforduló, gömb alakú kőszerű képződmény, amelyet egykor óvószernek hitték mérgezés ellen - is, amelynek leütési árát 28-35 ezer dollár közé becsülik a szakértők.

A Guernsey's aukcióján az Atocha testvérhajója, a Santa Margaritáról származó nagyjából száz ezüstérmére is licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció bevételének egy részét jótékony célra fordítják.

ezüstrúd

aranyrúd

Forrás: múlt-kor.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: