Hírarchívum - 2015

Aranyba menekülhetnek a befektetők

2015. április 08. 11:10

http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/arupiacok/az-olaj-lefele-az-arany-felfele-vette-az-iranyt/

Magyarországon a gyérülő befektetési lehetőségek mellett a brókerbotrány miatt is egyre népszerűbb a fizikai arany, amit számlás konstrukcióban is lehet vásárolni. A nemzetközi piacokon egyelőre az árfolyam emelkedésére számítanak.

Az alacsony jegybanki alapkamat és az ingatlanpiacról hiányzó új lakások miatt az elmúlt fél évben jelentősen nőtt az érdeklődés az arany iránt, az emberek egyértelműen keresik a biztonságos, értékálló befektetési lehetőségeket. A brókerbotrány hatása pedig még csak a második félévben látszik majd igazán – mondta a Világgazdaságnak Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója. A vállalat tapasztalatai szerint az ékszerek iránti kereslet egy százalékos növekedését kétszer akkor kíséri a befektetési arany piacán. A BÁV-nál már tesztelik a várhatóan a harmadik negyedévtől elérhető Aranyszámlát, amelyen már tízezer forinttól – egy grammnál is kisebb tételekben – gyűjthető és bármikor hozzáférhető az arany. Ez nem egy virtuális nemesfémszámla: letétben őrzik majd az aranyat, a mennyiségét havonta közjegyző ellenőrzi. Ennek a bizalom szempontjából különös jelentősége lehet a fiktív kötvénykibocsátások után – hangsúlyozta a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Szerkesztői megjegyzés: Az aranypiac.hu már két éve elindította Aranytábla Befektetési Programját, melynek keretében Ön is akár grammonként vásárolhat befektetési rudat. Bővebb tájékoztatásért kattintson ide.

A nemzetközi piacokon most a pénteken közzétett, a vártnál jóval gyengébb amerikai foglalkoztatottsági mutató ad lökést az aranynak, mert elemzők szerint ennek fényében a Federal Reserve aligha kezdi meg júniusban a kamatemelést. Az arany már akkor csaknem 2 százalékkal drágult, amikor múlt szerdán kijött a vártnál ugyancsak gyengébb magánszektorbeli állásadat az USA-ban. A két nappal későbbi adatra nem volt azonnali reakció, hiszen nagypénteken a világ számos fontos tőzsdéje zárva volt, tegnap azonban ugyancsak 2 százalékhoz közeli mértékben emelkedett az arany árfolyama New Yorkban, súrolva az 1224 dollár/uncia szintet is – ebben a magasságban utoljára február 17-én járt.

Az arany árának alakulását azért is élénk figyelem kíséri mostanában, mert március 20-án megszűnt az a csaknem száz éve működő jegyzés, amelynek keretében a részt vevő bankok állapították meg naponta kétszer a piaci ügyletek alapjául szolgáló árat (London Gold Fixing), konferenciahívással egyeztetve. Tavaly februárig öt nagy nemzetközi bank vett részt a London Bullion Market Association (LBMA) nevű szövetségben, akkor a Deutsche Bank kilépett, arra hivatkozva, hogy leépíti nyersanyagpiaci üzletágát. Addigra azonban már az egész fixingrendszert körüllengte az árfolyam-manipulálás gyanúja – hasonlóan más piaci egyeztetésekhez, lásd Libor-botrány –, sőt egyesek bírságba is belefutottak emiatt, így a DB helyére nem is jelentkezett be másik bank.

Végül a technológiaváltás lett a megoldás: ma már elektronikus rendszer hozza össze valós időben a keresletet és a kínálatot, és ha az árkülönbség egy adott szintnél kisebb, akkor azt fixálja benchmarkként. A rendszerhez csatlakoztak az LBMA maradék résztvevői (Barclays, HSBC, Bank of Nova Scotia, Société Générale), újoncként pedig a Goldman Sachs, valamint a UBS is. Az első új LBMA aranyár öt egyeztetési kör után alakult ki, és a kereskedői beszámolók szerint nem okoz gondot az újfajta fixálás; a lényeg az – mondta egy nemesfémtrader a Reutersnek –, hogy legyen valamilyen árképzési mechanizmus.

A nagy játékosok azonban nem biztos, hogy beérik ennyivel. A 19 nagy aranybánya-társaság és a leginkább érintett bankok alkotta World Gold Council (WGC) egyeztetni kezdett egy új londoni tőzsde létrehozásáról – tudta meg az ügyhöz közelálló forrásból a Financial Times. A központi klíringgel működő tőzsde átláthatóbb lenne a mostani kétoldalú OTC-megállapodásokon alapuló londoni aranykereskedelemnél, így nagyobb eséllyel felelne meg az európai pénzügyi eszközökre vonatkozó direktívának (Mifid 2), amely felülvizsgálata nyomán várhatóan jóval szigorúbb lesz, például az átláthatóság terén.

A londoni erősítést az is indokolja, hogy a nemesfém határidős piacán egyre jelentősebbek az olyan vetélytársak, mint a New York-i tőzsdéhez tartozó Comex vagy a Shanghai Gold Exchange. Utóbbi szerepe azért is fontos, mert a világ aranykereskedelmének súlypontja mindinkább Ázsiába, azon belül is Kínába tolódik el – figyelmeztetett a WGC egy jelentése. A fizikai arany iránti globális kereslet 80 százaléka már 2013-ban is Ázsiából érkezett.

Forrás: Világgazdaság onlineAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: