HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Emelkedést várnak az aranykereskedők

2013. 09. 07. 9:03 | szerző: Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumA közép-európai idő szerint pénteken fél 12-kor nyilvánosságra került amerikai foglalkoztatási adatokra azonnal reagált az aranypiac. A COMEX-en emelkedés indult az előző napi esés után, mivel enyhültek a várakozások, hogy a FED már szeptemberben karcsúsítaná jelenlegi QE3 kötvényvásárlási programját.

A közép-európai idő szerint pénteken fél 12-kor nyilvánosságra került amerikai foglalkoztatási adatokra azonnal reagált az aranypiac. A COMEX-en emelkedés indult az előző napi esés után, mivel enyhültek a várakozások, hogy a FED már szeptemberben karcsúsítaná jelenlegi QE3 kötvényvásárlási programját.

Az USA nem mezőgazdasági új munkahelyek havi alakulása augusztusban 169 ezer volt, az elvárt 180 ezerrel, s az egy hónappal korábbi 104 ezerrel szemben. A munkanélküliségi ráta 7,3 százalékon állt a júliusi 7,4 százalék után.

A kétségtelen javulás ellenére a piacon az a vélemény alakult ki, hogy a munkanélküliség helyzete nem lesz eléggé meggyőző a FED részére a pénzteremtési programja szűkítésére, ezért ha sor is kerül valamilyen karcsúsításra, az kisebb mértékű lesz, mint az eredetileg várt.

Az elemzők valódi problémája azonban nem a mellékelt adatokkal van, hanem azzal, hogy a Munkaügyi Minisztérium egyúttal 104 ezerre csökkentette a júliusi 162 ezres becslését, továbbá a júniusi adatot is 16 ezerrel rontani kényszerült 172 ezerre.

A munkaügyi adatok megjelenése után a kincstárjegyek iránti kereslet megugrott, hozamuk csökkent, a dollár esett (mert korábban már beáraztak egy jobb munkaügyi adatot) és a részvénypiacok felpattantak. A tőzsdei áruk magasabban nyitottak, majd hullámzó ármozgásba kezdtek Oroszország és az USA között Szíria ügyében kialakult polémia eredményeként.

Az arannyal egyszerűen a dollárral ellentétesen kereskedtek, azonban nem volt elég erő az 1400 USD/uncia szint feletti záráshoz. Az áremelkedés kiterjedt a telles nemesfém körre, valamint a rézre is.

Szkeptikusabb megfigyelők elismerik, hogy a geopolitikai feszültségek számos alkalommal reflexszerűen megemelték az arany árát, azonban ezek az emelkedések sosem voltak tartósak. Az alapvető mozgatórugó a központi bank pénzpolitikája, a költségvetés helyzete és a kialakuló kamatszint.

A jövő héten a feszültség növekedésére lehet számítani a potenciális katonai csapás, illetve a FED karcsúsítás valószínű elodázása miatt. Az amerikai aranybrókerek szokásos heti szavazása alapján a piaci szereplők kétharmad arányban növekedést várnak.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: