HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Csökkent a Szíria miatti nyomás – esett az aranyár

2013. 09. 03. 8:53 | szerző: Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumHét dollárral csökkent, zárás előtt 1390 dolláron állt az arany unciánként. Észak-Amerika piacok a munka ünnepe miatt nem nyitottak ki.


Elsősorban a szíriai helyzet kockázatainak csökkenését – elodázását látta az a csekély számú befektető, akik a nyitva tartó aranytőzsdéken kereskedtek, mivel Obama elnök a kongresszusi jóváhagyáshoz kötötte a légicsapás megindítását. Ez pedig a “Szíria: kellemetlen kérdések az Obama adminisztrációhoz” című cikkünk alapján távolról sem tekinthető biztosnak a széthúzó pártérdekek miatt. Így számos megfigyelő arra hajlik, hogy esetleg azért vitte Obama a Kongresszus elé a büntető légicsapás ügyét, mert abban az esetben, ha a nem kap zöld utat, a büntető csapás elmaradásának felelőssége nem rá hárul, emiatt a feszültség egyenlőre csökken, ami az arany árán is követhető.

A jegyzés augusztus 28-i 1434-es csúcsról 1390-re esett vissza néhány nap alatt, azonban az 1181-es júniusi mélypont sem fenyeget.

Az árat alapvetően a FED várt monetáris lépéseivel kapcsolatos várakozások mozgatják lefelé, mivel a kötvényvásárlások csökkentése vagy leállítása az eddigi pénzteremtést lelassítja illetve leállítja, emiatt a dollár drágulhat, és az arany ára csökkenhet.

A befektetési alapok vezetői 34 százalékkal növelték long pozícióikat az augusztus 27-i héten, míg a short pozícióik 37 százalékkal csökkentek az USA Határidős Árutőzsdéjének adatai szerint. Az aranyfedezettel rendelkező ETP-k értéke az elmúlt három hétben 7,8 tonnával növekedett az augusztus 8-i 1947 tonnás mélyponthoz képest.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: