HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Kína csak két tőzsdén engedi az aranykereskedést

2011. december 27., kedd, 12:28, Szerző: MTI

http://hvg.hu/skins/default/img/hvg_cover_flow.jpgKína leállítja az aranytőzsdék létesítését és mindössze két sanghaji tőzsdepiacon engedélyezi az arannyal történő kereskedést.

A kínai központi bank, a közbiztonsági minisztérium és szabályozó hatóságok közös bejelentése szerint csak a sanghaji aranytőzsde és a sanghaji határidős tőzsde kap hivatalos felhatalmazást a nemesfémmel történő kereskedésre ezentúl. A többi, már meglevő aranytőzsdét most szigorú ellenőrzésnek vetik alá, tevékenysége megváltoztatására kényszerítik, vagy bezárják, a tulajdonosokat a rendőrség vizsgálja majd.

Az intézkedést a gomba módra szaporodó aranytőzsdék eddigi laza ellenőrzésével, a szabálytalan tevékenységek és a spekuláció elharapózásával indokolták.

Kína arany és ezüst iránti éhsége egyre nő, Peking törekszik a devizatartalékainak diverzifikálására és egyben igyekszik megteremteni a lehetőséget arra, hogy a lakosság befektetési célú aranyat és ezüstöt vásároljon.

Kínában mind a jegybank, mind a lakosság aranytartalékai jelentős lemaradásban vannak a világátlaghoz képest. A Bank of China aranykészlete a devizatartalékainak alig több mint 1 százalékát teszi csak ki, ami jóval alatta van a fejlett országok jegybanki aranytartalékának. A lakosság körében egy ideje kirobbant aranyláz pedig már meg is hozta a "gyümölcsét", az idei első negyedévben Kína először előzte meg Indiát, a befektetési arany eddigi legnagyobb vásárlóját a magánkereslet terén.

Forrás: HVG







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: