HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Ünnepek előtti pangás az aranypiacon

2011.12.23. 13:14, Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumAz aranyár a "vad" 2011. év végén nagyon lecsúszott, de sokan továbbra is úgy érzik, hogy a 2012-ben jelentős emelkedés előtt áll. Az év 1412 USD/uncia szinten kezdődött, lefele elérte a 1314-et, felfelé egyszer feljutott az 1923 dollárra. Jelenleg 1604 körül jegyzik.

Az elmúlt négy hónap nem kedvezett az aranynak. Az év elejétől elért 24 %-os emelkedés nagy részét egyszer szeptemberben, illetve decemberben nagy esés közepette visszaadta -, igaz, erősödő dollárban. Tegnaphoz képest mintegy tíz dollárt esett, kis volumenű, csendes kereskedésben, egy húsz dollár széles ársávban ingadozva, és az útkeresés közben "lecsorgott".

Ha az elmúlt 10 évet nézzük, az arany benne van az évi 16-17 %-kal növekvő emelkedő trendjében az idei évben is.

www.aranypiac.hu

Amennyiben az évi 16 %-os emelkedő trend továbbra is megmarad, úgy az aranyár 2012-re 1600 és 2000 közötti ársávban ingadozhat. Megalapozza ezt a válság kezelésére megoldásként kibocsátott megemelkedett pénzellátás az Atlanti óceán mindkét partján. Az ortodox közgazdasági iskola szerint a lazább pénzellátás egyfelől biztos inflációnövelő tényező, másrészt más megoldás aligha látszik az államok eladósodottságának enyhítésére. Végülis reálisan hihet valaki a dollár értékállóságában, több évre előre? Az éves dollárhozam az állampapírokon most 2 % alatt van. Az arany ezzel szemben eddig évi 16 %-ot tíz éve mindig hozott, így reális értékelés lehet a jövő évi 1800 dolláros szint.

Ettől függetlenül vannak olyan vélemények, miszerint előbb látunk majd 1000 dolláros árfolyamot, mint kétezrest, ha az állandó befektetői érdeklődés valamilyen külső okból elmarad. A befektetők tömegesen elfordulhatnak a sárga fémtől, ha nem hisznek a jövőjében és többéves konszolidációs időszakot vizionálnak.

A napi amerikai hírek között tallózva 364 000 a heti új munkanélküliek száma, amely fél éve még 450 000 volt, ez egyértelmű jó hír. A Michigani Egyetem fogyasztói indexe decemberben 69,9, az előző havi 64,1 után. Megerősödik tehát a meggyőződés abban, hogy a gazdaság javuló fázisban kezd "elrugaszkodni".

Az ünnepek miatti csökkenő forgalom minden aktuális hír jelentőségét felnagyítja, az arany valójában rövid távon is konszolidációs időszakát éli, az irányzat januárban fog megmutatkozni. Mivel az EUR/dollár devizapár változatlanul 1,304-en áll, a dollár értékváltozása sem ad irányt az aranynak.

„Mint egy utcai harcos, aki beszedett pár felütést, az arany elbágyadt, de a hosszú távú felmenő trendje nehezen maradhat a szorítón belül” - ez az általános vélemény. Ehhez jön az a pénzügyi szektorban gyakori szempont, hogy egy – egy újságcím jelentősen változtatja az árfolyamokat, különösen az európai adósságválság egyes fázisaiban, vagy ha az USA kongresszusa egymásnak esik a költségvetési megszorítások ügyében, így a kisebb változások iránya a mai viharos világban alig becsülhető.

Technikai megállapítások

Az árfolyam december 1 3-án lefelé áttörte a 200 napos mozgóátlagot és ismételten visszapattan az emelkedéskor. Csak nagyobb forgalom melletti, határozott emelkedéskor lesz képes áttörni, de az elkövetkező napokban ez alig várható. Ha pedig nincs emelkedés, akkor a lecsorgás tekinthető a valószínű irányzatnak.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: